Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Učiteľka si myslela, že jej žiak si vymýšľa. Keď zistila pravdu, mala slzy v očiach a urobila toto krásne gesto
Zdielať na

Učiteľka si myslela, že jej žiak si vymýšľa. Keď zistila pravdu, mala slzy v očiach a urobila toto krásne gesto

HUMENNÉ / Šiestak Alex nechodil na vyučovanie pravidelne a zakaždým, keď chýbal v škole, priniesol triednej učiteľke ospravedlnenku. Na lístočku bolo napísané vždy to isté - pomáhal dedkovi. Učitelia mu samozrejme neverili. Až do dňa, keď sa učiteľka Janka vybrala situáciu preveriť u chlapca doma. Keď zbadala ťažko chorého dedka, hneď vedela, že treba pomôcť. To, čo si školák želal zo všetkého najviac, ju dojalo.

V skromnom domčeku v Humennom býva šiestak Alex so starými rodičmi. Zatiaľ netuší, že práve dnes, keď má v škole voľno, zavíta k nim domov jeho triedna učiteľka. "Alex, keď nebol v škole tak mi doniesol papierik s textom: pomáhal som dedkovi. Raz to bolo, že pomáhal dedkovi v záhrade rýľovať, raz orezávať ovocné stromy," hovorí jeho triedna učiteľka Jana Karľová.

Triedna učiteľka sa preto vybrala k Alexovi domov, aby zistila, či si chlapec nevymýšľa. "Ja som tomu nechcela veriť, že niekto tu v osade môže maž záhradu. Tak som prišla a skutočne som tu našla dedka," potvrdila učiteľka.

Starý otec má Alexa zvereného do svojej starostlivosti. Je však onkologickým pacientom a bez Alexovej pomoci by si neporadil. "Keď dedo nevládze, tak mu pomáham, sadím dedovi záhradu, štiepim drevo, skladám," opisuje svoju pomoc Alex. "Je to dobrý chlapec, pracovitý," hovorí o vnukovi jeho dedko.

No nielen pracovitosťou prekvapil Alex triednu učiteľku. Chlapec si želal naviac zo všetkého kozu. Alex totiž verí, že kozie mlieko či syr pomôžu dedkovi skoro sa uzdraviť. "Tak aspoň budem mať mlieko, maslo, niekedy si spravím aj syr, keď budem vládať," hovorí starí otec. Okrem Alexa sa pán Gusto stará aj o Alexovu sestru, ktorá sa pre dedkovu chorobou veľmi trápi. "Dedko sa uzdraví, neplač, budete mať kozu, mliečko," hovorí učiteľka.

Alex navštevuje špeciálnu základnú školu v Humennom. Podľa učiteľov je v týchto deťoch oveľa viac lásky a dobra, ako sa nám možno na prvý pohľad zdá. "Potrebujú aj tú lásku, aj inak sa s tým učiteľom porozprávať, nielen ako s učiteľom, ale aj ako s kamarátom, tak je?" Pani učiteľka dokonca so starým otcom plánuje udržiavať vzťahy, vraj príde na ochutnávku: "A keď budete robiť syry, prídem ochutnať, platí? Platí. Tak nech vám padne na úžitok."

Krásne gestá ľudskosti často vídavame aj v športe:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy