Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
FOTO: Ľudia po celom svete zaplnili na Sviatok práce ulice
Zdielať na

FOTO: Ľudia po celom svete zaplnili na Sviatok práce ulice

SVET / Prvomájové sprievody sa tiahli ulicami v mestách po celom svete. Ľudia volali po revolúcii, po konci kapitalizmu a po lepších pracovných podmienkach. Kritike sa nevyhol ani francúzsky prezident Macron, Donald Trump či líder KĽDR.

Prvýkrát sa 1. máj oslavoval v roku 1890 v Rakúsko-Uhorsku vrátane Čiech, v Belgicku, Dánsku, Francúzsku, Taliansku, Španielsku, Švédsku, Švajčiarsku, USA a ďalších krajinách. 

V metropolách ale aj menších mestách sveta ľudia zväčša pod vedením ľavicovo orientovaných hnutí vyšli tak, ako každý rok, do ulíc. V Španielsku študenti a mladí spievajú internacionálu, v rukách držiac vlajky s kosákom a kladivom. 

Španieli pochody organizovali v asi 70 mestách. Ľudia ​volali po revolúcii a protesty okrem voči vlastnej vláde namierili aj na francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Pochod sa dramaticky vyvíjal v tureckom Istanbule. Nezaobišiel sa bez nepokojov, ktoré sa vyhrotili až do stretu s políciou.

V Grécku vyšli do ulíc Atén stovky ľudí.

Do prvomájovej manifestácie sa zapojili aj ľudia z Číny, ktorí sa sťažovali najmä na nízky plat. Sprievody sa konali aj v Poľsku, Kosove, Srbsku, dokonca aj v Iraku. V Nemecku ľudia poukazovali aj na otázku migrácie, v rukách niesli transparenty so sloganmi Práca šľachtí! a Preč s kriminálnymi cudzincami! V Japonsku zas ľudia pri príležitosti Sviatku práce kritizovali situáciu okolo politiky Donalda Trumpa a lídra KĽDR Kima Čong-una. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy