Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pellegrini: Ak sa slušne pracuje, tak sa bude aj slušne zarábať
Zdielať na

Pellegrini: Ak sa slušne pracuje, tak sa bude aj slušne zarábať

Archívna reportáž

ŽILINA / Predseda vlády SR Peter Pellegrini vystúpil na prvomájovom zhromaždení v Žiline, kde okrem histórie našej krajiny, porozprávala aj o plánoch novej vlády. Tá by mala byť podľa jeho slov predovšetkým pre ľudí. Počas prejavu spomenul aj dôležitosť spôsobu, ktorý sa týka odchodu do dôchodku.

Prvý máj sa oslavuje  od roku 1890, kedy vznikol ako reakcia na potlačenie štrajkov a demonštrácii amerických robotníkov v Chicagu. V Československu to je od roku 1919, kedy sa to zo začiatku oslavovalo takzvanými povinnými sprievodmi. Predseda vlády Peter Pellegrini v utorok v meste Žilina pri tejto príležitosti zdôraznil potrebu zabezpečenia hodnotných, kvalitných pracovných a životných podmienok.

Nová vláda pod vedením Pellegriniho sa podľa jeho slov ujala výkonu funkcie v období spoločenských pohybov. To ale podľa neho nemení fakt, že Slovensko je dnes hospodársky a sociálne konsolidovaná krajina, ktorej počet nezamestnaných klesol na historické minimum. "Krajine sa ekonomicky darí, a to vytvorilo predpoklady na zmenu právnej úpravy odmeňovania za prácu vykonanú v noci, počas sviatkov a víkendov, 13. a 14. plat, či východiská na zvyšovanie minimálnej mzdy. Som rád že od dnešného dňa platia nové príplatky," zdôraznil vo svojom prejave Pellegrini. Okrem zvyšovania minimálnej mzdy vláda uvíta aj zvyšovanie platov vo verejnej správe. Podľa slov predsedu je v tomto sektore veľmi slabé ohodnotenie pracovníkov, ktorí sú platení zo štátneho rozpočtu.  

Ako bude vyzerať odchod do dôchodku

Pellegrini sa počas svojho prejavu vyjadril, že považuje za potrebné diskutovať o zastropovaní veku, pri ktorom dosiahnutí vzniká nárok na starobný dôchodok. "V Smere -SD uprednostňujeme, aby takáto horná hranica bola súčasťou ústavnoprávnej úpravy. Volení zástupcovia občanov by zároveň nemali zabúdať aj na premietnutie európskeho piliera sociálnych práv do našich ústavnoprávnych noriem," uviedol. Výrazné zrýchlenie by mal priniesť aj balíček na zvýšenie úrovne života ľudí. Podľa jeho slov je dôležité rozprávať sa o problémoch bežných zamestnancov. Poctivú prácu označil ako prioritnú hodnotu sociálnej demokracie. "Osobne vám na tomto zhromaždení sľubujem, že aj moje kroky sa budú uberať týmto smerom," vyjadril sa premiér. 

Nová vláda je pre ľudí 

V programovom vyhlásení novej vlády SR sa uvádza, že vláda chce venovať pozornosť predovšetkým realite spoločnosti a nie politickej polarizácii a rozdeľovaniu spoločnosti. "Máme čo riešiť. Predovšetkým udržať výborné makroekonomické podmienky, hospodárenie, prehlbovať našu pozíciu v medzinárodných štruktúrach ako je NATO či Európska únia. Reagovať budeme ale aj na problémy, ktoré sa ozývajú z námestí. Predovšetkým chceme ale napĺňať mandát našich voličov z parlamentných volieb," poznamenal predseda Pellegrini. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy