Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Malý gladiátor odložil navždy svoj štít a odteraz má krídla. Alfie Evans naposledy vydýchol
Zdielať na

Malý gladiátor odložil navždy svoj štít a odteraz má krídla. Alfie Evans naposledy vydýchol

VEĽKÁ BRITÁNIA / Nevyliečiteľne chorý britský chlapček Alfie Evans, ktorý bol pre niekoľko mesiacov trvajúcej súdnej bitke, odpojený od prístrojov. V skorých ranných hodinách zomrel.

Za život nevyliečiteľne chorého 23-mesačného chlapčeka sa prihováral aj pápež František, ktorý sa minulý týždeň stretol s jeho otcom. Taliansko dieťatku v pondelok udelilo talianske občianstvo, jeho rodičia ho totiž chceli nechať do krajiny previezť kvôli ďalšej liečbe. Súd to ale zamietol.

"Môj gladiátor odložil svoj štít a o 2.30 ráno získal krídla," napísal na sociálnej sieti Facbook otec dieťatka Tom Evans. "Milujem ťa, chlapček môj..." Matka Alfieho Kate Jamesová na svojom profile zasa uverejnila nasledujúce slová: "Sme zdrvení. Ďakujeme všetkým za podporu."

Dieťa bolo v polovegetatívnom stave, trpelo degeneratívnym neurologickým ochorením, ktoré lekári nedokázali presne určiť. Pri živote Alfieho udržiavali prístroje, od ktorých h v pondelok večer odpojili. Jeho osud a dlhé súdne spory sledovali médiá po celom svete.

Rodičia chceli nechať svoje dieťa previezť do Talianska, kde mu liečbu ponúkla vatikánska detská nemocnica Bambino Gesú. Britský súd ale potvrdil stanovisko nemocnice v Liverpoole, ktoré tvrdilo: "nie je v najlepšom záujme Alfieho pokračovať v liečbe, ani ho za týmto účelom prepravovať do zahraničia."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy