Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Osýpky prekročili hranice Prahy a blížia sa k tým našim
Zdielať na

Osýpky prekročili hranice Prahy a blížia sa k tým našim

V Stredočeskom kraji sa objavilo už 20 prípadov osýpok. Nakazených hlásia z oblasti Berouna a Kladna. Záchranná služba bola nútená konať. V okolí Hořovíc sa nakazené osoby dostali do kontaktu s členmi zdravotníckej záchrannej služby, museli priajť opatrenia týkajúce sa karantény.

Vyzerá to tak, že osýpky prekročili hranice Prahy a dostali sa do Stredočeského kraja. "Je vidieť, že počas toho ako ľudia migrujú medzi Prahou a Stredočeským krajom, došlo k prenosu ochorenia," vyjadril sa Robert Bezděk z Rady krajského zdravotníctva pre český denník Blesk.

Záchranári majú podľa Bezděka záložné riešenie a môžu povolať do práce aj vodičov, ktorí nie sú na túto prácu vyškolení: "Skôr sa obávame, aby sme mali dostatok lekárov."

​Pre kontakt s osýpkami zostáva doma 20 zamestnancov pražskej záchranky a motolská nemocnica pre nákazu jedného zo zamestnancov a izoláciu ostatným bola donútená k uzavretiu lôžkovej časti urgentného príjmu. Pražskej záchrannej službe má pre osýpky pomôcť armáda.

Osýpky sú vysoko nákazlivé aj pred tým ako sa u človeka objavia ich prvé príznaky. Tými sú horúčka, nádcha, kašeľ, slziace oči a vyrážky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy