Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Nočná zrážka so slonom, či varan ako maznáčik. Aj o tom je exotika
Zdielať na

Nočná zrážka so slonom, či varan ako maznáčik. Aj o tom je exotika

SRÍ LANKA / Stretnúť voľne v prírode slona, opice, či varana sa už dnes pošťastí iba výnimočne. Miest, ktoré možno považovať za zoologickú záhradu bez oplotenia totiž rýchlo ubúda. Srí Lanka je ale jednou z mála krajín, ktorej sa aspoň čiastočne darí udržiavať rovnováhu medzi prírodou a civilizáciou. A to aj napriek tomu, že to nie je zadarmo.

Viete, čo je nočná more pre srílanských šoférov? Zrážka s dospelým slonom. Najmä po zotmení sa podobných nehôd stanú na ostrove ročne desiatky. Niet divu, veď popri ceste tu nájdete zvieratá, za ktoré by sa u nás nehanbila žiadna ZOO. Aj preto treba vedieť kedy a ako vyjsť z auta. „Nie je to nebezpečné, no občas sa stane, že slon zaútočí na vozidlo," tvrdí jeden zo šoférov v národnom parku San Khalu.

​Slony sú na Srí Lanke uctievané zvieratá. Tie v núdzi, preto už takmer polstoročie, majú v mestečku Pinnawala svoje útočisko. „Najskôr to bol iba sirotinec, no neskôr sa z neho stalo toto centrum, kde sa staráme o malé slony, vzdelávame deti a ošetrujeme choré zvieratá," hovorí turistický sprievodca Malik.

Okrem slonov však, najmä na vidieku, majú iných domácich maznáčikov. No uznajte, nie je jašter rozkošný? Spojenie s prírodou je badateľné na každom kroku, namiesto modernej techniky domácim nerobí problém ani naturálny štýl. Dokonca aj obživu si ešte stále vedia zabezpečiť tradičným spôsobom. "Srí Lanka je nielen fantastická dovolenková destinácia s bohatou ponukou pláží a mora na všetky spôsoby, a čo je dôležité, zároveň aj bezpečná,“ potvrdzuje Malik.

Cestovný ruch je totiž pre krajinu kľúčový a preto je dôležité udržiavať sa vo forme. Veď kto by ho už len chcel na ostrove potopiť...aj keď sem tam sa predsa len niekto nájde.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy