Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kim Čong-un prekročil hranicu s Južnou Kóreou
Zdielať na

Kim Čong-un prekročil hranicu s Južnou Kóreou

SOUL / Zlaté dvere majestátnej severokórejskej budovy v pohraničnej dedine Pchanmundžom sa otvorili a severokórejský vodca Kim Čong-un v čiernom obleku, aký nosil Mao Ce-tung, začal v sprievode suity úradníkov zostupovať po schodoch k hranici medzi Severnou a Južnou Kóreou. Stal sa tak prvým severokórejským najvyšším predstaviteľom, ktorý od kórejskej vojny v rokoch 1950 až 1953 vkročil na juhokórejskú pôdu, napísala agentúra Reuters.

S úsmevom natiahol ruku k čakajúcemu a usmievajúcemu sa juhokórejskému prezidentovi Mun Če-inovi, ktorý ho vítal medzi nízkymi, bledo modrými domčekmi, ktoré hranicu v Pchanmundžomu lemujú.

Táto dedina je jedným z mála miest na hranici medzi oboma kórejskými štátmi, kde nie je ani vysoký plot z ostnatého drôtu, ani mínové pole deliace krajiny, ktorých konflikt skončil len prímerím a nie mierovou dohodou, a teda sú stále technicky vzaté vo vojnovom stave. Obaja muži si cez hranicu podali ruku a pozdravili sa. "Som nadšený, že sa stretávame na tomto historickom mieste. Je dojemné, že ste prišiel až k demarkačnej línii, aby ste ma osobne uvítali," povedal Kim Čong-un.

"Stretnúť sa na tomto mieste bolo vaším veľkým rozhodnutím," odvetil Mun Če-in, oblečený v tmavom obleku doplnenom svetlo modrou viazankou, než Kimovi pokynul, aby prekročil hranicu vyznačenú na chodníku. Tento krok bol niečím, čoho nikdy nedosiahol ani Kim Čong-unov dedko, zakladateľ KĽDR Kim Ir-sen, ani jeho otec Kim Čong-il. Dva predchádzajúce summity medzi vodcami kórejských štátov - v roku 2000 a 2007 - sa konali v severokórejskej metropole Pchjongjangu.

Šesťdesiatpäťročný Mun a tridsaťštyriročný Kim si znovu podali ruky a otočili sa najprv tvárou k severokórejskym fotografom, a potom k ich kolegom na juhokórejskej strane. A potom vo vopred neplánovanom geste Kim schmatol Muna za ruku a vyzval ho, aby spolu s ním urobil krok späť na sever, kde spolu znovu krátko pohovorili.

Pod jednou vlajkou

Táto scéna odohrávajúca sa v pokojnom duchu, bola v ostrom kontraste k napätiu, ktoré medzi oboma krajinami v minulom roku opäť zosilnelo po severokórejskych jadrových a raketových testoch. Od januára sa vzájomné vzťahy uvoľnili, čo okrem iného umožnilo spoločný nástup oboch kórejských tímov pod jednou vlajkou počas zimných olympijských hier, ktoré sa vo februári konali v Južnej Kórei.

Potom, čo obaja najvyšší predstavitelia prešli po červenom koberci medzi nastúpenou juhokórejskou čestnou strážou oblečenou v tradičných modro-žlto-červených uniformách, vošli do Mierového domu na juhokórejskej strane k spoločnému rokovania. Len niekoľko minút predtým, než Kim Čong-un vošiel dnu, prehľadal Mierový dom severokórejský bezpečnostný tím, ktorý pátral po výbušninách a odpočúvacích zariadeniach, a do vzduchu, na kreslá aj na knihu hostí, ktorú mal Kim podpísať, nastriekal dezinfekciu. Do takto ošetrenej knihy potom Kim vpísal slová plné nádeje: "Teraz začínajú nové dejiny. Vek mieru od počiatočného historického bodu."

Ochrankárom telom aj dušou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy