Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V 11 rokoch jej diagnostikovali menopauzu. Napriek tomu otehotnela
Zdielať na

V 11 rokoch jej diagnostikovali menopauzu. Napriek tomu otehotnela

LONDÝN / Amanda Dawn Lewis mala jedenásť rokov, keď po prvýkrát dostala menštruáciu. Po polroku jej ale začala vynechávať, dokonca úplne ustala. Už v 13 rokoch sa dozvedela krutú diagnózu. Lekári jej oznámili, že má predčasnú menopauzu a je pravdepodobné, že nikdy neotehotnie. O to väčším prekvapením ale bolo, keď Amanda v 30 rokoch otehotnela. 

V škole spočiatku Amande povedali, že nepravidelná menštruácia v jej mladom veku je úplne normálna, preto problém ďalej neriešila. V 13 rokoch ale začala samovoľne priberať, z konfekčnej veľkosti 38 sa postupne dostala na veľkosť 46. V tom čase išla za lekárom, aby jej priberanie vysvetlil a pomohol jej dostať sa na jej pôvodnú váhu. 

Ako uvádza portál Novinky.cz, Amanda absolvovala testy rôzneho druhu a výsledky všetkých smerovali k jedinému výsledku - diagnostikovali jej predčasnú menopauzu. Lekári ihneď začali s hormonálnou substitučnou liečbou, ktorej vedľajším efektom ale bolo ďalšie priberanie na váhe. 

Príliš veľa faktorov bolo proti tehotenstvu

Keď s partnerom Tomom začali premýšľať nad potomkom, ich jedinou šancou bolo umelé oplodnenie. Kvôli Amandinej zmiešanej rase ale bolo ťažké nájsť vhodného darcu. V roku 2017, keď mala Amanda 30 rokov, sa vhodná darkyňa našla. Jej šancu mať dieťa znižoval fakt, že mohla kedykoľvek potratiť, navyše sa ukázalo, že má oveľa menšiu a tenšiu maternicu ako je priemer, preto nebola úplne vhodná na tehotenstvo. 

Napriek všetkým komplikáciám to ale Amanda nevzdala a úspešne otehotnela. "Aby som bola úprimná, nemohla som tomu uveriť, kým som nebola v ôsmom týždni tehotenstva. Najskôr som si myslela, že je to omyl, že test nebol presný. To sa občas stáva. Potom mi ale lekári povedali, že je to naozaj tak, a to aj napriek tmu, že som si celých 17 rokov myslela, že nikdy neotehotniem," povedala Amanda. 

Lekári uviedli, že je veľmi pravdepodobné, že sa jej po tehotenstve vráti menopauza. Amanda je ale odhodlaná začať so substitučnou hormonálnou liečbou, aby svojmu synovi čo najskôr dopriala súrodenca. 

Pozrite si rozhovor s Amandou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy