Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vodca KĽDR Kim Čong-Un zastavuje svoje jadrové a raketové testy
Zdielať na

Vodca KĽDR Kim Čong-Un zastavuje svoje jadrové a raketové testy

SEVERNÁ KÓREA / Severo-kórejský vodca Kim Čong-un oznámil, že KĽDR s okamžitou platnosťou zastavuje jadrové a raketové testy a rovnako uzavrie jadrovú strelnicu na severe krajiny. Informovala o tom juhokórejská agentúra Jonhap. Správu uvítali USA, Čína aj Južná Kórea. Reakcia Japonska bola vlažnejšia.

"Od 21. apríla Severná Kórea zastaví svoje jadrové testy a medzikontinentálne štarty balistických rakiet," uvádza agentúra Jonhap s odvolaním na severo-kórejskú KCNA. Severná Kórea tiež uzavrie jadrovú testovaciu strelnicu, aby "dokázala, že dodržiava svoj záväzok prerušiť jadrové testy." Najnovšie rozhodnutie padlo na zasadnutí Ústredného výboru vládnej strany Severnej Kórey. Ten zasadol v piatok, aby prediskutoval to, čo severokórejské médiá označujú za "novú fázu" štátnej politiky.

Cieľom tohto kroku je zamerať sa na iné ciele, ako sú mier na Kórejskom polostrove a zlepšenie ekonomiky štátu. Japonský premiér Šinzó Abe tvrdí, že zastaviť program nestačí, potrebné je, aby sa KĽDR zbavila svojich jadrových zbraní. Oznámenie prišlo necelý týždeň pred summitom medzi severokórejským lídrom Kim Čong-unom a juhokórejským prezidentom Mun Če-inom, ktorý sa uskutoční v pohraničnej obci Pchanmundžom 27. apríla. Jeho cieľom bude zlepšenie vzájomných vzťahov a vyriešenie sporov okolo severokórejského jadrového programu.

Nadšenie neskrýval americký prezident Donald Trump, ktorý na Twitter napísal : "To je veľmi dobrá správa pre Severnú Kóreu a svet - veľký pokrok!" Pričom dodal, že se teší na chystaný summit s Kim Čong-unom. Kancelária juhokórejského prezidenta Mun Če-ina označila oznámenie za "zmysluplný pokrok" smerujúci k zbaveniu Kórejského poloostrova jaderných zbraní.

Čínske ministerstvo zahrania vo svojom vyhlásení krok KĽDR taktiež uvítalo. "Čínska strana verí, že rozhodnutie KĽDR pomôže zlepšiť situáciu na polostrove...Čína to víta."

"Toto oznámenie je krokom vpred, ktorý by som rád uvítal. Dôležité ale je, aby to viedlo k úplnej a overiteľnej denuklearizácii. Toto chcem zdôrazniť," vyhlásil japonský premiér Abe. Japonský minister obrany Icunori Onodera upozornil, že ešte nenastal správny čas k zníženiu medzinárodného tlaku na KĽDR.

Takto vyzeral jeden z testov balistických rakiet:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy