Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kubánci majú nového prezidenta. Už nemá priezvisko Castro
Zdielať na

Kubánci majú nového prezidenta. Už nemá priezvisko Castro

KUBA / Novým prezidentom ostrovnej Kuby, ktorý vystriedal bratov Castrovcov je súčasný viceprezident. 57-ročný Miguel Díaz-Canel bol horúcim favoritom už od začiatku. 87-ročný Raúl Castro v politike zostáva, bude šéfom komunistickej strany.

Novým prezidentom Kuby bol zvolený Miguel Díaz-Canel. Oznámil to predseda kubánskeho parlamentu, podle ktorého súčasný viceprezident získal 603 hlasov zo 604 možných. 57-ročný politik nahradí v najdôležitejšej štátnej funkcii o tri desaťročia staršieho Raúla Castra, ktorý zostáva šéfom komunistickej strany.

​Národné zhromaždenie malo len jediného kandidáta na najvyššiu štátnu funkciu. Odovzdávanie moci sa uskutočnilo v rovnaký deň ako si na Kube pripomínajú nepodarenú inváziu amerických vojsk v Zátoke svíň.

Kto je Miguel Díaz-Canel?

Díaz-Canel sa narodil 20.apríla 1960 v meste Placetas a je predstaviteľom tzv. novej generácie Kubáncov, keďže sa narodil po revolúcii. Vyštudoval elektrické inžinierstvo a až do roku 1986 pracoval ako radista-špecialista v kubánskych ozbrojených silách. Od roku 2003 je členom ústredného vedenia Komunistickej strany Kuby. Jeho vyhlásenia sa nesú v duchu castrizmu.

Dokazuje to napríklad aj to, že sľúbil, že bude pokračovať v nastavenom kurze, čo znamená, že umožní pomalý a obmedzený vznik súkromného vlastníctva podnikov, avšak ostatné aspekty systému jednej vlády plánuje zachovať. "Necítim potrebu žiadnych zlomov v našej krajine. Potrebujeme predovšetkým kontinuitu," povedal v jednom z rozhovorov.

V rokoch 2009 až 2012 zastával post ministra pre vysoké školy, následne sa stal viceprezidentom. Díaz-Canel je druhýkrát ženatý, pričom s prvou manželkou má dve deti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy