Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po autách čiernej farby zakázala vláda dovoz plaviek a šortiek
Zdielať na

Po autách čiernej farby zakázala vláda dovoz plaviek a šortiek

Archívna reportáž

AŠCHABAD / Turkmenistanská vláda sa uchýlila k ďalšiemu nepochopiteľnému kroku. Po tom ako zakázali dovoz áut čiernej farby, stopli ďalší tovar. Pred začiatkom sezónu colníci nedovoľujú dovoz plaviek, kraťasov a ďalších podobných odevov.

Ide o ďalší, z dlhej rady na zozname zakázaného tovaru pre obyvateľov Turkmenistanu. Krajiny, kde môžu teploty v lete dosiahnuť aj 50 stupňov Celzia. "S blížiacou sa plaveckou sezónou sa dopyt po týchto výrobkoch zvyšuje, ale colníci dôvod zákazu nevysvetlili," uviedol jeden z predajcov.  

Plavky a šortky sú poslednými článkami v dlhej rade produktov, o ktorých vláda rozhodla, že sú pre obyvateľov neprijateľné. V uplynulých mesiacoch už zaviedla napríklad zákaz dovozu áut čiernej farby. Podľa niektorých zdrojov preto, že má prezident radšej bielu. V Turkmenistane tiež nesmú štátni zamestnanci nosiť zlaté šperky. Zakázaný je aj lak na nechty či farba na vlasy. 

Jedna z najtvrdších diktatúr

Medzinárodná humanitárna organizácia pritom Turkmenistan radí medzi najtvrdšie diktatúry na svete. Krajine vládne od roku 2007 prezident Gurbanguli Berdymuhamedov. Jeho režim podľa Výboru OSN proti mučeniu zadržiava politických väzňov v psychiatrických liečebniach a disidentov vystavuje vo väzení bitkám a znásilňovaniu. 

Podľa portálu Novinky.cz, ktorý sa odvoláva na Rádio Slobodná Európa občania nie sú o nových normách informovaní. Je teda otázne, či budú môcť plavky nosiť ženy, ktoré ich už majú, alebo nie. O spomínanom zákaze čiernych áut sa obyvatelia hlavného mesta dozvedeli až keď ich začali odťahovať. Vodičov v autách zakázanej farby potom zastavovali a rozdávali im pokuty.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, ako Vatikán zakázal bezlepkovú hostiu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy