Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Japonsko bude pomáhať Číne so záchodovou revolúciou
Zdielať na

Japonsko bude pomáhať Číne so záchodovou revolúciou

JAPONSKO / Japonsko ponúklo Číne pomocnú ruku s tým, čo čínsky prezident Si Ťin-pching nazýva "záchodová revolúcia". Ide o kampaň za zlepšenie hygienických pomerov v týchto sociálnych zariadeniach. Tokio si od ponuky technickej pomoci sľubuje aj zlepšenie vzájomných vzťahov. Krajiny tento rok okrem iného oslavujú aj 40. výročie uzavretia bilaterálnej dohody o mieri a priateľstve.

Krajina vychádzajúceho slnka ponúkla pomoc pri zlepšovaní stavu sociálnych zariadení vo vidieckych oblastiach, vrátane osvety pre miestnych obyvateľov týkajúcu sa hygieny. Väčšina verejných toaliet v Číne nie je vybavená splachovacími mechanizmami, na vidieku často nemajú ani žiadne oddelené kabínky. Pritom kontaminované spodné vody môžu predstavovať vážne zdravotné riziko.

Celý projekt bude koordinovať japonské ministerstvo zahraničných vecí spolu s ministerstvom ochrany životného prostredia a ministerstvom hospodárstva, obchodu a priemyslu. Tieto tri rezorty konzultujú nápady súkromných spoločností, vrátane výrobcu toaliet Toto, zatiaľ čo japonské veľvyslanectvo v Pekingu prejednáva projekt so zástupcami čínskej vlády. Na vidiek má byť čoskoro vyslaná skupina výskumníkov, aby zmapovala miestne potreby a vypracovala príslušnú štúdiu.

Japonsko ponúklo podobnú pomoc aj Indii a rozvíjajúcim sa krajinám v juhovýchodnej Ázii. Číne chcú poskytnúť splachovacie toalety a zariadenia, ktoré využívajú recyklovanú vodu a preškoliť ich údržbárov.

V decembri navštívil Čínu generálny tajomník japonskej vlády Tošihiró Nikai a ficiálne vyhlásil, že Japonsko podporuje Siovu "záchodovú revolúciu", ktorá podľa čínskeho prezidenta povedie nielen k zlepšeniu hygieny, ale pomôže aj ekonomike.

O "záchodovú revolúciu" sa v Číne negatívne preslávenej páchnucimi a hmyzom zamorenými toaletami hovorí prinajmenšom od 90. rokov minulého storočia. Doterajšie snahy o zlepšenie pomerov sa však nestretli s prenikavým úspechom. Aj napriek tomu chcú čínske úrady do roku 2020 vybudovať a zmodernizovať najmenej 64 000 verejných toaliet.

Japonsko podľa ruskej redakcie BBC už neraz podniklo podobné kroky v "záchodovej diplomacii", hoci na veľkých svetových trhoch, napríklad v USA, japonské supermoderné toalety neuspeli.

Nevábnym zápachom sú známe aj toalety inde vo svete, v Chicagu majú dokonca "fekálne fontány", pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy