Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Macron chcel spasiť Európsku úniu. Jeho nadšenie ale nezdieľajú všetci
Zdielať na

Macron chcel spasiť Európsku úniu. Jeho nadšenie ale nezdieľajú všetci

ŠTRASBURG / Nová sila únie či len európsky romantik? O tom prvom sa v utorok europoslancov snažil presvedčiť Emmanuel Macron. Francúzsky prezident by v úlohe lídra rád vymenil nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Jeho príhovor, na ktorý nechal čakať europoslancov 20 minút, sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia a veľký záujem novinárov.

Emmanuel Macron prichádza do Európskeho parlamentu v čase, keď sú v Európe rôzne problémy. Sám sa pasuje do úlohy lídra a zjednotiteľa. "Sú tu rozkoly, ale aj pochybnosti vo vnútri Európy. Každý mesiac sa spochybňujú základné princípy únie ako keby sme tu mali občiansku vojnu. Egoizmus víťazí," uviedol Macron.

Francúzsky prezident by sa rád videl ako budúci líder Európy. Viacerí ho tak aj vnímajú. Na jeho slová reagoval aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker: "Vaše zvolenie a víťazstvo priniesli novú nádej do únie. Držím vám palce a Komisia bude stáť po vašom boku, vaše ambície sú aj našimi. Veľké Francúzsko je späť."

O veľkom návrate Francúzska či novom eurospasiteľovi mnohí aj pochybujú, rovnako ako o sile prejavu Emmanuela Macrona. "Hovoril len o princípoch a nie o riešeniach. Takže všeobecné očakávania od francúzskeho prezidenta boli vyššie," uviedol slovenský europoslanec Ivan Štefanec. 

Macron to nebude mať ľahké

Do rýchlej reformy únie sa také Nemecko nehrnie. Je totiž príliš vyčerpané dlhými koaličnými rozhovormi doma. "Francúzsko-nemecké dynamo je skvelé, ale treba, aby bolo rozšírené. Vtedy môže Európa čakať, že bude úspešnejšia a efektívnejšia," povedal slovenský europoslanec Eduard Kukan. 

Prezidentovi sa nedarí pretláčať reformy ani vo Francúzsku. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy