Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Záchranky bez lekárov. Ľudia podpisujú petície proti rozhodnutiu ministerstva
Zdielať na

Záchranky bez lekárov. Ľudia podpisujú petície proti rozhodnutiu ministerstva

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO/RAJEC / V dvoch regiónoch Slovenska pôsobí už len rýchla zdravotná pomoc , čiže záchranka bez prítomnosti lekára. Od 1. februára sa to totiž zmenilo. Lekári budú ľuďom chýbať, tvrdí vedenie obcí.

Ministerstvo zdravotníctva zmenu rýchlej lekárskej pomoci na rýchlu zdravotnú pomoc zrealizovalo v regiónoch Kysúc a Rajca na žiadosť samotného poskytovateľa, ktorý urobil analýzu. "Podopierať takéto vážne rozhodnutie ekonomickými údajmi je riskantné a nebezpečné, pretože ľudský život sa peniazmi vyčísliť nedá," tvrdí zástupkyňa primátora mesta Kysucké Nové Mesto, Jana Svrčková. 

"Ministerstvo tri mesiace spolu s operačným strediskom situáciu monitorovalo, z počtu výjazdov je zrejmé, že transformácia bola opodstatnená," reaguje na rozhodnutie rezortu jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová. 

Súčasťou záchranného tímu v týchto dvoch regiónoch tak už nie sú lekári. Ľudia už podpisujú petície za zachovanie rýchlej lekárskej pomoci. Doteraz zozbierali viac ako 10 tisíc podpisov. "Pevne veríme, že sa nám tieto petičné hárky podarí osobne odovzdať v Bratislave a veríme, že žiadostiam našich občanov bude vyhovené," pridáva sa starostka obce Rudina, Anna Mišianová. 

"Chceli by sme ubezpečiť, že dostupnosť starostlivosti sa neznižuje. Ak bude pacient potrebovať posádku s lekárom tak Operačné stredisko pošle posádku s lekárom," dodáva hovorkyňa ministerstva Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy