Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tvrdé slová exriaditeľa FBI: Trump je morálne nespôsobilý byť prezidentom
Zdielať na

Tvrdé slová exriaditeľa FBI: Trump je morálne nespôsobilý byť prezidentom

Archívna reportáž

WASHINGTON / Bývalý riaditeľ Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey si myslí, že prezident Donald Trump je morálne nespôsobilý na to, aby bol prezidentom.

Comey sa tak vyjadril v nedeľu v rozhovore pre televíznu stanicu ABC. Podľa jeho názoru u Trumpa nie je problém v jeho zdravotnom stave, v rámci ktorého mnohí spochybňovali jeho duševné schopnosti. Comey, naopak, tvrdí, že Trump nie je spôsobilý morálne, pretože zaobchádza so ženami, "akoby boli kusy mäsa" a neustále klame o malých aj veľkých záležitostiach a chce, aby tomu Američania verili.

Podľa slov exšéfa FBI musí prezident "stelesňovať rešpekt a zastávať základné hodnoty krajiny, predovšetkým pravdu". Trump to však nedokáže a preto "nie je morálne spôsobilý" byť prezidentom, myslí si Comey.

Podľa Comeyho vykazujú činy prezidenta USA "isté známky marenia spravodlivosti". Jeho morálka nie je dostatočná pre výkon funkcie, lebo "pravda pre neho nepredstavuje veľkú hodnotu".  Trump Comeyho niekoľko hodín pred rozhovorom napadol prostredníctvom Twitteru, kde ho obvinili zo "znôšky klamstiev". Nešetril ani inými urážkami, keď Comeymu venoval pomerne veľa tweetov.

Trump nečakane Comeyho odvolal začiatkom mája minulého roku. Prezident svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že v neho stratil dôveru, a že ho chcel zbaviť funkcie už dlhšiu dobu. Comey vydáva aktuálne knihu, ktorá ma odhaliť mnohé z pozadia fungovania vzťahu Biely dom - FBI.

Pozrite si súvisiace archívne reportáže:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy