Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Washington potrestá Rusko za pomoc Sýrii novými sankciami
Zdielať na

Washington potrestá Rusko za pomoc Sýrii novými sankciami

HAAG / V Haagu bude zasadať výkonná rada medzinárodnej Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Zasadnutie sa týka údajného chemického útoku v sýrskej Dúmé, z ktorej Západ viní režim v Damasku. Do sýrskej metropoly už v sobotu dorazili vyšetrovatelia organizácie.

Pre údajný incident v Dúmé udreli zo soboty na nedeľu v noci koaličné sily USA, Veľkej Británie a Francúzska. Mesto bolo posledným útočiskom povstalcov pôsobiacich v blízkosti Damasku. Pri údajnom chemickom útoku tam mali 7.apríla zomrieť desiatky ľudí. Podľa lekárov vykazovali príznaky kontaktu s jedovatou chemikáliou. Vo štvrtok ruská armáda oznámila, že sýrska armáda má Dúmú pod kontrolou.

Moskva je v sýrskom konflikte spojencom Damasku, ktorý použitie chemických zbraní popiera. Spojené štáty, Francúzsko a Británia v reakcii na pravdepodobné použitie chemických zbraní v meste Dúmá podnikli v Sýrii útok, aby potrestali al-Asadov režim a odradili ho od používania takýchto zbraní v budúcnosti. Americký prezident Donald Trump v nedeľu uviedol, že raketový útok na zbrojné ciele v Sýrii bol uskutočnený "dokonale".

Vyšetrovanie týmu OPCW v Dúmé bude podľa agentúry AFP obtiažne, pretože od útoku už uplynul viac ako týždeň. Povstalecká oblasť se medzitým dostala pod kontrolu Damasku a ruskej vojenskej polície a je z veľkej časti zničená. Sýrska vláda uviedla, že zabezpečí, aby experti OPCW mohli uskutočniť svoju úlohu "profesionálne, objektívne, nestranne a v pokoji". Závery expertov podľa nej istotne vyvrátia "klamlivé obvinenia vznesené proti Damasku".

Spojené štáty pripravujú nové sankcie proti Rusku. Majú byť trestom za to, že Moskva umožnila vláde prezidenta Baššára al-Asada, aby použila v Sýrii chemické zbrane. Informovala o tom americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová. Podľa jej slov Rusko zablokovalo už šesť pokusov Bezpečnostnej rady o zjednodušenie vyšetrovania nasadenia chemických zbraní v Sýrii. "Medzinárodné spoločenstvo nedovolí, aby sa chemické zbrane vrátili naspäť do nášho každodenného života," zdôraznila. Skutočnosť, že to Rusko kryje, sa musí podľa jej vyjadrenia skončiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy