Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vymeňte si pneumatiky. Nečudujte sa, keď vám policajti udelia pokutu
Zdielať na

Vymeňte si pneumatiky. Nečudujte sa, keď vám policajti udelia pokutu

BRATISLAVA / V pneuservisoch po celom Slovensku majú plné ruky práce. Zimu vystriedalo teplé počasie, a to znamená, že šoféri by mali vymeniť zimné gumy za letné.

Zdá sa, že zima je už definitívne preč, pre šoféro to znamená jediné - vymeniť zimné pneumatiky za tie letné. Zákon majiteľom áut síce nezakazuje v teplom počasí jazdiť na zimných gumách, no nie je to úplne bezpečné. Zimná pneumatika je totiž z mäkšej zmesi a má oveľa horšie brzdné vlastnosti ako letná.

"Takže keď už idem teda zjazdiť, tak si musím uvedomovať, ako mi to auto v krízových situáciach brzdí a podľa toho musím predvídať," vysvetľuje dopravný konzultant Maroš Palesch. Pri prezúvaní zo zimných na letné pneumatiky netreba zabúdať na ich stav. Dezén síce môže vyzerať na prvý pohľad v poriadku, no aj vek hrá významnú úlohu na jazdné vlastnosti. Odborníci preto radia jazdiť na jedných pneumatikách len určitý počet rokov a kilometrov. Vek pneumatiky zistíme pomerne jednoducho. Priamo na nej je totiž takzvaný DOT kód. Ten sa skladá zo štvorčíslia. Prvé dve čísla určujú týždeň. Druhé dvojčíslie určuje rok výroby.

"Určite neodporúčam mať pneumatiky viac, ako 6,7-ročné na aute. Pretože Aj tá gumenno-kaučoková zmes atrofuje postupne a hlavne to vidíte pri tých starších pneumatikách na bočniciach pneumatiky, že je dopraskaná a tam je veľké riziko, že tá guma môže streliť," pokračuje Palesch.

Zničené pneumatiky vás môžu počas jazdy ľahko zradiť a zbytočne tak ohrozujete svoje ale aj zdravie ostatných. Netreba zabúdať ani na zákon. Polícia vás môže pre zlý stav pneumatík sankcionovať. Výška pokuty je do 50 eur, no tým to nekončí. Muži zákona vám môžu okrem pokuty zobrať technický preukaz a dokonca zadržať aj tabuľky s evidenčným číslom, pretože vozidlo nie je spôsobilé na cestnú premávku.

"U nás je zákonom stanovená norma 1,6 desatín milimetra, vtedy tá pneumatika je už absolútne nepoužiteľná," informuje dopravný konzultant. Určite si okrem pneumatík treba do servisu so sebou zobrať aj bezpečnostný adaptér, aby vám mechanik vedel odtiahnuť bezpečnostné skrutky. V opačnom prípade ste svoju cestu za prezutím svojho auta absolvovali zbytočne.

A takto zvládla výmenu pneumatík redaktorka Martina Karasová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy