Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nádej v boji proti rakovine. Vedci otestovali nové liečivo
Zdielať na

Nádej v boji proti rakovine. Vedci otestovali nové liečivo

JOHANESBURG / Liečba rakoviny je beh na dlhé trate. Vedci z juhoafrického Johanesburgu však úspešne otestovali nové liečivo, ktoré by v budúcnosti mohlo nahradiť chemoterapiu.

Novinka v boji proti smrteľnej chorobe je postavená na báze striebra. Vedci zatiaľ testovali látky na myšiach a ľudských rakovinových bunkách. Klinické testy ešte len plánujú. Doterajšie výsledky sú ale podľa vedkýň natoľko nádejné, že takmer s istotou môžeme v blízkej budúcnosti očakávať novú radu liečív proti rakovine.

“Zlúčenina nenapáda zdravé alebo nemalígne bunky. Pri testoch sme zistili, že látka cieli hneď na niekoľko druhov rakovinových buniek," vyjadrila sa profesorka a biochemička Marianne Cronje.

Menej toxické

Potenciálne liečivo, ktoré má pracovný názov UJ3 je údajne menej toxické ako doposiaľ používané chemoterapeutiká. Biochemička Cronje neskrývala optimizmus. “Výsledky vyzerajú výborne. Skúšali sme viacero zlúčenín, ale u tejto boli výsledky úžasné. Napadla priamo rakovinovú bunku," priblížila.

Vedci predpokladajú, že vyvíjané liečivo bude nielen lacnejšie, ale pacienti budú pociťovať menej vedľajších účinkov, pričom dávkovanie bude nižšie.

"Ešte nás čakajú ďalšie rozsiahle klinické testy a ak sa vydaria, mali by sme mať relatívne lacný liek," nádejá sa výskumníčka Zelinda Engelbrech. Ak sa liečivo úspešne klinicky otestuje a následne uvedie do užívania, bude to výrazný pokrok v doterajšej liečbe rakoviny. Kedy sa tak udeje, zatiaľ nie je známe.

Pacienti s Parkinsonom sú nahnevaní, cítia sa oklamaní. Ministerstvo zdravotníctva určilo finančný strop pre zdravotné poisťovne pri vydávaní lieku, čo znamená obmedzený počet pacientov. Okrem toho skresalo podávanie lieku na tri špecializované centrá v Bratislave, v Košiciach a v Martine. Pozrite si archívne video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy