Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenská vláda podporila farmárov v Keni
Zdielať na

Slovenská vláda podporila farmárov v Keni

KEŇA / Slovensko zanechalo v africkej Keni veľkú stopu, a to keď v rámci rozvojovej spolupráce podporilo viaceré projekty. Ten najúspešnejší sa v súčasnosti tak rozrástol, že z neho profitujú desiatky tisíc malých miestnych farmárov.

Slovensko financuje rozvojové projekty v Keni od roku 2003. Stavilo pritom na spoluprácu s neziskovkami, ktoré v krajine pôsobia už od 90tych rokov. Podľa odboru rozvojovej spolupráce SR sa doteraz v Keni uskutočnilo a podporilo okolo 60 projektov, a to vo výške 12 miliónov eur.

Na nedávnom fóre o rozvojovej spolupráci v Nairobi, Slováci s viacerými odborníkmi prehodnocovali smerovanie slovenských projektov."Slovenskí partneri sú veľmi úspešní v oblasti poľnohospodárstva, v tom treba pokračovať."  povedala Monica Pisu, koordinátorka rozvojovej pomoci Talianska. Na rozdiel od zdravotníckych projektov či projektov zameraných na primárne vzdelávanie, práve podpora pestovateľov orieškov vyústila do biznisu nadnárodných rozmerov. V súčasnosti tak priamo i nepriamo zamestnáva desiatky tisíc ľudí. 

TV JOJ

​Slovenská vláda podporila aj tento projekt v kenskej Kiriňage. Vďaka nemu sa k pestovateľom makadamiových orieškov dostanú produktívne stromčeky za štyri roky a nie za jedenásť ako pôvodne na ne čakali. "Sadenice nás naučili štepiť. Farmári môžu predávať úrodu orechov oveľa skôr a skôr sa dostanú k peniazom." vysvetlila Elida Mutie, zamestnankyňa škôlky stromčekov. Okrem poľnohospodárstva sa Slováci v Keni zameriavajú aj na remeselné školenia mladých ľudí. Táto forma rozvojovej spolupráce môže pozitívne ovplyvniť napríklad aj utečeneckú krízu. "Je veľmi dôležité investovať do tvorby pracovných príležitostí, tým pádom podporujeme, aby sa krajina stala sebestačnou, aby bola stabilná a ľudia nemali pocit, že musia túto krajinu opúšťať." dodala Anna Plassat Muríňová z odboru rozvojovej spolupráce SR. 

Pozrite si reportáž o pomoc žabám: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy