Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Orbán chce v novej vláde zaviesť veľké zmeny
Zdielať na

Orbán chce v novej vláde zaviesť veľké zmeny

Archívna reportáž

BUDAPEŠŤ / Novozvolený maďarský premiér Viktor Orbán sa chystá na výrazné zmeny pri zostavovaní novej vlády. Presuny v kabinete chce previesť "väčšinou s novými ľuďmi". Promptné zmeny sľubuje do mesiaca, vyjadril sa tak na svojej prvej tlačovej konferencii po nedeľňajších voľbách. Jeho strana Fidesz spoločne s koaličným partnerom v nich obhájila dvojtretinovú ústavnú väčšinu.

Po výraznom volebnom úspechu obsadí Fidesz v zákonodárnom zbore spoločne s koaličnými kresťanskými demokratmi 134 zo 199 kresiel. To mu umožní ďalej upevňovať moc a pokračovať vo svojej protiimigračnej politike, upozorňujú pozorovatelia. 

Naznačil to aj sám Orbán na prvom povolebnom stretnutí s novinármi. Prehlásil, že maďarskí voliči hlasovali pre národnu zvrchovanosť. Podľa neho svojou voľbou povedali, že oni jediní by mali rozhodovať o tom, s kým chcú spoločne žiť. "A my musíme ich rozhodnutie rešpektovať," zdôraznil. Narážal pri tom na odmietavé stanovisko k programu Európskej komisie prerozdeľovať medzi členov EÚ migrantov, ktorí prichádzajú do Európy z oblastí vojnových konfliktov a chudoby.  

Jeho vláda je radšej za Európu národov než Spojené štáty európske, vyhlásil Orbán. "Maďarsko je krajina, ktorá chce silnú Európu silných členských štátov," tvrdí. 

Získaný silný mandát chce využiť k rýchlemu presadaniu návrhu zákona nazvaného Stop Sorosovi, ktorého cieľom je odmedziť migráciu. Tento právny predpis je súčasťou premiérovej protiimigračnej kampane namierenej proti americkému finančníkovi maďarského pôvodu Georgovi Sorosovi. Má postihnúť predovšetkým mimovládne organizácie, ktoré s tvrdým riešením vlády proti migrácii nesúhlasia, a to zdanením darov prichádzajúcich pre ne zo zahraničia, dokonca zákazom ich činnosti.  

Odmietol aj kritiku pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), že podmienky maďarských volieb neboli rovnaké pre opozíciu, aj keď základné práva boli rešpektované. "Ďakujem za príspevok," poznamenal na adresu reprezentantov OBSE.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy