Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Maďari si volia nový parlament. Orbán stavil na protiimigračnú politiku, ľudí trápi chudoba
Zdielať na

Maďari si volia nový parlament. Orbán stavil na protiimigračnú politiku, ľudí trápi chudoba

BUDAPEŠŤ / V Maďarsku si v nedeľu volia nový parlament. Podľa doterajších prieskumov pravdepodobne zvíťazí strana Fidesz premiéra Viktora Orbána. Do parlamentu sa zrejme dostane aj spriatelená Kresťanskodemokratická ľudová strana. Orbán založil svoju kampaň najmä na protiimigračnej politike, no voličov viac znepokojujú témy ako chudoba, korupcia a zdravotná starostlivosť.

Hlavnými súpermi sú Gergely Karácsony, ktorý zastupuje Maďarskú socialistickú stranu a Dialóg pre Maďarsko, a tiež predseda strany Jobbik Gábor Vona. Svoj hlas môže odovzdať približne 8,9 milióna Maďarov. Predbežné výsledky by mohli byť známe už v nedeľu v noci. Maďarský parlament má 199 kresiel.

Podľa Viktora Orbána ide v týchto voľbách o budúcnosť krajiny a sľúbil, že bude bojovať za svoju krajinu. Podľa prieskumov si Orbánov Fidesz pripíše tretie víťazstvo za sebou. "Po tom, čo dalo jasne najavo, že je proti migrácii Bavorsko, Taliansko, Česko a Rakúsko, je teraz na rade Maďarsko," uviedol Orbán. 

V predvolebnej kampani sa staval do role záchrancu maďarskej kultúry pred moslimskou. Podľa jeho kritikov v krajine rozosieva xenofóbiu. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy