Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pred voľbami s najtvrdšou politickou debatou
Zdielať na

Pred voľbami s najtvrdšou politickou debatou

RAJKA, BUDAPEŠŤ / Najtvrdšia politická debata a rozdelená krajina, tak sa hodnotí volebná kampaň v Maďarsku, ktorá skončila dnes o druhej popoludní. Maďarsko si zajtra volí nový parlament. Podľa všetkých odhadov mieri k tretiemu víťazstvu za sebou Viktor Orbán.

Súčasný maďarský premiér Viktor Orbán vsadil všetko na migráciu, protibruselskú rétoriku a najmä proti miliardárovi Sorosovi, od ktorého paradoxne žiadal peniaze voľakedy. Mnohí Maďari sú však z jeho postojov a krokov frustrovaní. Náš štáb nakrúcal deň pred voľbami medzi Slovákmi, žijúcimi v Rajke a Budapešti. Tí chcú predovšetkým pokoj. Problémy s maďarskou väčšinou nemajú. A aj keď vlastne technicky sú tu aj Slováci migranti, miestnym neprekážajú.  "Aj tak sem už mnohí prišli, teda slováci. už skoro 40 percent. ale to je ešte jedno, je to európska krajina, nie ste Indovia, alebo ja neviem čo," hovorí obyvateľ Rajky, Béla Rajcza.

Dnes sa skončila mimoriadne tvrdá predvolebná kampaň, v ktorej Orbánova strana vsadila všetko na emócie spojené s hrozbou migrácie, prípadne zahraničných vplyvov, konkrétne miliardára Georga Sorosa, za ktorého peniaze svojho času mladý právnik Viktor Orbán pobudol na anglickej univerzite. Politológ Daniel Deák vraví: "Najdôležitejšou témou bolo prisťahovalectvo. Vládnuca strana má jednoznačne proti-migračnú politiku a opozičné sa tak chtiac nechtiac dostali do pozície pro-migrantských strán." Veľké šance na úspech má aj Jobbik, strana, ktorá začínala ako otvorene krajne pravicové zoskupenie. "Z roka na rok sa strana postupne dostala do ľavicovo liberálneho tábora. Jobbik už zďaleka nie je taký proti-migrantský ako predtým," dodáva politológ. Voľby sú však veľkým otáznikom - je možné, že Orbánova strana Fidesz si udrží väčšinovú moc ale aj to, že počet jej mandátov značne poklesne.

Kým Viktor Orbán hovorí o Georgovi Sorosovi, svojom niekdajšom mecenášovi ako o hrozbe už dlhé roky a vedie proti nemu štvavú kampaň za štátne peniaze, slovenský ex-premiér Fico sa doňho obul až tesne pred svojim odchodom z pozície predsedu vlády Slovenskej republiky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy