Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Manželia sa museli verejne ospravedlniť. Žena otehotnela skôr ako jej staršie kolegyne
Zdielať na

Manželia sa museli verejne ospravedlniť. Žena otehotnela skôr ako jej staršie kolegyne

Archívna reportáž

AIČI / Nezvyčajnú záležitosť riešili v japonskom súkromnom detskom centre. Zamestnankyňa sa musela spolu so svojim manželom ospravedlniť za to, že otehotnela skôr než prišla na rad. 

Riaditeľ detského centra vytvoril poradovník, podľa ktorého sa jednotlivé ženy mali vydávať a mať deti. Zároveň zamestnankyne nemohli predbehnúť svoje vekovo staršie kolegyne. Na základe porušenia tohto pravidla sa musela žena, aj so svojim manželom prísť oficiálne ospravedlniť na schôdzu. Avšak aj napriek tomu, že sa pár prišiel ospravedlniť, mladá zamestnankyňa čelila aj naďalej šikane pre svoje vraj sebecké správanie. 

Situácia ženy poukazuje na znepokojujúcu prax niektorých japonských firiem, ktoré diktujú, kedy ženská časť personálu má právo vziať sa a mať deti. Manžel celý incident poslal ústredným japonským novinám, kde opísal úzkosť svojej manželky, keď zistila, že je tehotná. "Rešpektujem moju ženu za jej oddanosť práci a podporujem ju v rozhodnutiu pokračovať v práci. Avšak pracovné podmienky sú dôkazom zaostalosti krajiny," povedal manžel. 

Japonské ženy dlho zažívali ťažké chvíle, ak sa chceli zamestnať z dôvodu rozšírenej diskrimináii na základe pohlavia. Krajina sa dostala na 114 miesto zo 144 v hodnotení rovnoprávnosti v postavení žien v rámci pracovného trhu. 

Šikanovanie žien, ktoré sú zároveň matkami, alebo dieťa čakajú, má dokonca v japonsku svoje slovo - "matahara".V roku 2015 vláda urobila prieskum, z ktorého vyplývalo, že viac ako polovica zamestnaných matiek začne byť šikanovaná na pracovisku, vzápätí po tom, ako otehotnie. Naviac, jedna z piatich žien príde pre tehotenstvo aj celkovo o prácu. 

​Prípad tejto zamestnankyne, nie je vôbec ojedinelý. Už v minulosti sa objavili výpovede žien z oblasti pracovného prostredia, kde sa sťažujú, že im v rámci ústneho napomenutia bolo prikázané, že nesmú otehotnieť pred 35. rokom. Vydatá žena, ktorá má už vo svojich 26 rokoch zdravotné problémy, ktoré môžu ovplyvňovať jej plodnosť dodala pre telegraph.co.uk: "Ak odložím svoje tehotenstvo na 35. rok, zoberie firma na zodpovednosť to, že som stratila možnosť mať dieťa len preto, že som musela čakať?"

Súvisiace články

Najčítanejšie správy