Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Minister práce chce radikálnu zmenu v rodičovskom príspevku. Bude vyšší?
Zdielať na

Minister práce chce radikálnu zmenu v rodičovskom príspevku. Bude vyšší?

BRATISLAVA / Už v najbližších dvoch týždňoch sa rozhodne o obsahu ďalšieho vládneho sociálneho balíčka. Minister práce Ján Richter avizuje zmenu výšky rodičovského príspevku. V súčasnosti je prechod z materskej dávky na rodičovský príspevok pre rodiny veľkou finančnou stratou.

Minister chce v najbližších dňoch presadiť vyšší rodičovský príspevok. O akú sumu by sa presne malo jednať, zatiaľ ešte sám nevie. V súčasnosti je rodičovský príspevok vo výške 214 eur 70 centov. "Chceli by sme dosiahnuť ešte razantnejšiu zmenu ako v minulom roku, kedy sa podarilo navýšenie o 10 eur," uviedol hovorca MPSVR Slovenskej republiky, Michal Stuška. 

Najväčším problémom je výrazný rozdiel medzi príspevkom na starostlivosť o dieťa vo výške 280 eur a rodičovským príspevkom vo výške už spomínaných 214 eur a 70 centov. "Áno, chceme úpravu na úroveň priemernej materskej alebo na úroveň aspoň príspevku o starostlivosť o dieťa, tých 280 eur," povedal Michal Stuška. "Otázka navýšenia rodičovského príspevku je v spoločnosti dôležitejšia, než je výška dôchodkov. Takže táto téma dokáže veľmi zarezonovať v spoločnosti a pre mladé ročníky ktorý chcú či majú rodiny veľmi dôležitá," uznala sociologička Silvia Porubänová.

Momentálne záleží od vôle a ráznosti ministra, akú sumu navýšenia rodičovského príspevku u koaličných partnerov vyrokuje. "Záleží na koaličných partneroch a možnostiach verejných financií. My sme radikálne za zvýšenie rodičovského príspevku," povedal hovorca MPSVR Slovenskej republiky.

Naopak ministerstvo financií už dlhšie tlačí na rezort ministerstva práce aby sa aj dĺžka rodičovskej dovolenky skrátila z troch rokov na dva a pol. "Faktom je, že je veľa žien, čo chcú isť do roboty skôr. A hlavne na trhu práce chýbajú mladí a kvalifikovaní ľudia," objasnil Michal Stuška. Sociologička tiež súhlasí: "Dĺžka tri roky je prebytkom a fakt len u nás. Určite by mala byť flexibilná a možnosť čerpať si ju ako žena chce, napríklad s prestávkami či možnosťou výmeny s otcom. Tri roky je veľmi dlho a obzvlášť ak je aj príjem tak nízky."

V minulosti sa prejednávalo obmedzenie rodičovského príspevku len pre štyri deti. pozrite si o tom reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy