Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vo veku 107. rokov zomrel záchranca detí
Zdielať na

Vo veku 107. rokov zomrel záchranca detí

Archívna reportáž

HOLANDSKO / Vo veku 107 rokov zomrel Johan van Hulst, niekdajší učiteľ a neskôr senátor, známy tým, že počas vojny zachránil život stovkám židovských detí, ktorým hrozili deportácie do vyhladzovacieho tábora Auschwitz.

Záhrada školy, kde Johan van Hulst pracoval v čase nacistickej okupácie, susedila so židovským denným centrom. Stovky detí prepašovali cez plot v záhrade a dočasne ich ukryli, kým ich neprevzali rôzne organizácie na záchranu detí. Na deň v roku 1943, keď bola nariadená evakuácia židovského centra spomínal van Hulst takto: "Predstavte si 80 či až 100 detí, ktoré pred vami stoja a vy sa musíte rozhodnúť, ktoré si vezmete so sebou... Bol to najťažší deň môjho života. Uvedomujete si, že všetky so sebou nemôžete vziať. S istotou viete, že deti, ktoré zanecháte, zomrú. Vzal som so sebou 12 detí. Potom som si stále kládol otázku: prečo nie trinásť?"

Po vojne bol van Hulst aktívnym členom kresťansko-demokratickej strany a stal sa aj senátorom. Predsedkyňa holandského senátu Ankie Broekers-Knol povedala pre portál CNN, že van Hulst "žil výnimočný život. Bude sa naňho spomínať ako na ikonu demokracie. Zasvätil svoju prácu učiteľa ako aj senátora demokratickým hodnotám, slobode a rovnosti. Je vzorom pre každého z nás." V roku 1972 ho izraelský pamätník holokaustu Yad Vashem ocenil titulom Spravodlivý medzi národmi, za jeho zásluhy o záchranu holandských Židov pre nacistami.

Žiaľ ešte stále sa nájdu aj takí, ktorí tvrdia, že masové vraždenie Židov nacistami je výmysel, prípadne ho schvaľujú:

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy