Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Každý má iný meter. Starostu čínskeho mesta odsúdili za prijatie úplatku na smrť
Zdielať na

Každý má iný meter. Starostu čínskeho mesta odsúdili za prijatie úplatku na smrť

Archívna reportáž

LU LIANG / K trestu smrti bol v stredu za korupciu odsúdený bývalý miestostarosta čínskeho mesta Lü-liang, ktorý sa nachádza v centrálnej časti krajiny. Podľa súdu prijal Čang Čung-šeng v za 16 rokov na úplatkoch 1,04 miliardy jüanov ( 13,4 milióna eur).

Odsúdený Čang bral úplatky v rokoch 1997 až 2013, kedy pôsobil v regionálnej vláde v meste Lü-liang v provincii Šan-si, kde sa ťaží uhlie. Úrady ho začali vyšetrovať v roku 2015, kedy zastával funkciu miestostarosty, uvádza portál novinky.cz. 

Súd uviedol, že Čang prijal celkom 18 úplatkov v hotovosti, ale aj formou nemovitostí. V dvoch prípadoch sa jednalo o čiastky presahujúce 200 miliónov jüanov. Na oplátku ponúkal pomoc pri schvaľovaní projektov alebo prístup k zdrojom uhlia. 

Mesto, ktoré má 3,8 milióna obyvateľov sa nachádza v jednej z najchudobnejších častí krajiny. Prípad odsúdeného bývalého úradného činiteľa zaujal nielen obrovskou čiastkou, ktorou sa Čang obohatil, ale aj trestom smrti. Prezident Si Ťin-pching po svojom nástupe v roku 2013 zahájil nemilosrdný boj proti korupcii a prisľúbil tvrdý postup ako pre nízko postavených zločincov, tak aj pre skorumpované politické špičky. 

Čínu nedávno navštívila aj hlava KĽDR Kim Čong-un. Išlo o historické stretnutie: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy