Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Moskva sa dožaduje prístupu ku Skripaľovej dcére. Už nie je v kritickom stave
Zdielať na

Moskva sa dožaduje prístupu ku Skripaľovej dcére. Už nie je v kritickom stave

Archívna reportáž

MOSKVA / Rusko sa opätovne domáha prístupu k Julii Skripaľovej, ktorá bola spolu so svojím otcom, bývalým ruským agentom Sergejom Skripaľom, začiatkom mesiaca otrávená vo Veľkej Británii.

Požiadavku, aby Londýn Rusom zabezpečil prístup ku Skripaľovej, predniesol vo štvrtok v Moskve ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. "Požadujeme, aby nám zabezpečili prístup k Julii, keďže je ruskou občiankou. Dúfam, že britská strana si splní povinnosti, ktoré jej vyplývajú z Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch," povedal šéf ruskej diplomacie.

Rusko s touto požiadavkou prichádza v deň, keď britskí lekári oznámili, že Skripaľová, na rozdiel od jej otca, už nie je v kritickom stave. Nie je zatiaľ jasné, či jej stav jej už umožňuje komunikovať s okolím.

Skripaľa a jeho dcéru otrávili začiatkom marca v anglickom Salisbury nervovoparalytickou látkou sovietskej výroby novičok, pričom podľa Londýna šlo o útok zo strany Ruska. Moskva od začiatku tvrdí, že s útokom na Skripaľa a jeho dcéru nemá nič spoločné a že celá záležitosť je len provokáciou zo strany Veľkej Británie. Predstavitelia Kremľa naznačujú, že môže ísť o akciu britských tajných služieb namierenú proti Rusku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy