Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
V Kábule útočil samovražedný atentátnik, zomrelo najmenej 26 ľudí
Zdielať na

V Kábule útočil samovražedný atentátnik, zomrelo najmenej 26 ľudí

Kábul - V hlavnom meste Afganistanu došlo počas osláv perzského Nového roka k útoku. Samovražedný atentátnik sa vyhodil do vzduchu. Odpálil sa v strede ulice.

Podľa prvých zistení, atentátnik zaútočil počas jedného z najväčších štátnych sviatkov známeho tiež ako Naurúz, oslava perzského Nového roka. Väčšina z davu bola šiitskej menšiny.  Na mieste zomrelo viac ako 26 ľudí, ďalších 18 ľudí je zranených. Podľa polície počet usmrtených nie je ešte definitívny. 

"Samovražedný atentátnik odpálil bombu priamo v strede ulice vedúcej k šiitskej svätyni," vyjadril sa hovorca Ministerstva vnútra. Tragédia sa odohrala neďaleko Kábulskej univerzity. K útoku sa zatiaľ nik neprihlásil, no za posledný rok bolo zaznamenaných viacero útokov na šiitskú menšinu. Kábul na základe januárovej vlny talibanských útokov a útokov skupiny Islamského štátu, označili za nestabilné mesto v rámci bezpečnosti. "Zdá sa, že Taliban aj IS zameriavajú všetky svoje sily na ďalšie útoky na mesto Kábul," vyjadrili sa viacerí oslovení. 

Podľa afganských úradov a úradov Spojených štátov amerických je to ich reakcia na letecké a bezpečnostné operácie.

Pozrite si naše video z archívu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy