Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prejav zavraždeného prezidenta Johna F. Kennedyho, ktorý ešte nikto nepočul
Zdielať na

Prejav zavraždeného prezidenta Johna F. Kennedyho, ktorý ešte nikto nepočul

ÍRSKO / Bol to prejav, ktorý bol prichystaný pre mesto Dallas v americkom štáte Texas. Z jeho úst mal znieť 22. novembra 1963. 2590 slov si už ale ľudia nemohli vypočuť, pretože cestou z letiska ho smrteľne zasiahli guľky. Prejav skončil v rukách viceprezidenta Lyndona Johnsona, ktorý Kennedyho vo funkcii po zavraždení nahradil.

Svet si konečne môže vypočuť slová 35. amerického prezidenta, hoci z jeho úst nikdy nevyšli. John F. Kennedy ho mal pripravený na 22.novembra 1963, teda deň, kedy ho cestou z letiska zavraždili v aute. Kópia prejavu sa ale dochovala, čo je pre moderné technológie skvelou výzvou. A tak sa zvukoví technici z Írska postarali o to, aby sme si prejav mohli vypočuť po takmer 55 rokoch od jeho smrti.

Dať zvukovú podobu 2590 slovám nebolo vonkoncom jednoduché. Trvalo im to 8 týždňov. Kópiu prejavu získali z archívu, keďže po smrti Kennedyho skončil v rukách jeho nástupcu, viceprezidenta Lyndona Johnsona. 

O ozvučenie sa postarala škótska audiotechnická spoločnosť CereProc a írska agentúra Rothco. Tí najprv analyzovali 831 prejavov prezidenta Kennedyho a pre potreby nového projektu z nich extrahovali 116 777 zvukových jednotiek. Hlavný inžinier v CereProc Chris Pidcock vysvetlil, že angličtina má 40 až 45 hlások a z ich pomocou sa dá vygenerovať akékoľvek anglické slovo. Aby ale znelo prirodzene, musí sa prihliadať na to, že zvuk hlások ovplyvňuje ich postavenie v slove. "Musíte mať zvuky v kontexte s ďalšími, čím vzniká veľká databáza," povedal Pidcock.

Veľkú pozornosť zvukári venovali výške tónu a energii Kennedyho výslovnosti, aby získali čo možno najvernejšiu zvukovú podobu jeho slov.

Kennedy chcel v Texase rozprávať o sile Ameriky a jej bezpečnosti. "Silu a bezpečnosť tohto národa nie je jednoduché nadobudnúť a nie je to možné ani rýchlo a jednoducho vysvetliť. Drvivá jadrová sila nedokáže zastaviť vojnu geríl. Niekdajšie spojenecké pakty nemôžu zabrániť vnútornému prevratu. Vystavovanie materiálnej hojnosti neprekryje rozčarovanie diplomatov vystavených diskriminácii. Navyše, slová sú niekedy nedostatočné. Spojené štáty sú mierumilovnou krajinou. Tam, kde je naša sila a odhodlanie zrejmé, stačí slovne vyjadriť presvedčenie, nie však bojachtivosť. Ak budeme silní, bude naša sila hovoriť sama za seba. Ak budeme slabí, slová nám stačiť nebudú," povedal Kennedy 55 rokov po svojej smrti.

Prezident Kennedy sa viezol v kolóne so svojou manželkou Jackie, texaským guvernérom Johnom Connalym a jeho ženou Nellie. O 12:30 zadunela námestím Dealey Plaza streľba. Kennedyho zasiahli 3 guľky do krku a hlavy. Ďalšie vážne zranili aj guvernéra. Obe manželky skončili bez zranení.

Pozrite si archívny originálny záznam z oznámenia zavraždenia prezidenta Johna F. Kennedyho v pôvodnom znení:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy