Polojasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Budú nové dane? Po Brexite treba dieru nejako zaplátať
Zdielať na

Budú nové dane? Po Brexite treba dieru nejako zaplátať

ŠTRASBURG / Europoslanci sa snažia zaplátať obrovskú dieru v rozpočte, ktorá zostane po odchode Veľkej Británie. Nechcú totiž znižovať výdavky a tak prichádzajú s návrhmi ako získať nové zdroje peňazí. Zaviesť chcú napríklad nové typy daní.

Rozpočet Európskej únie bude po odchode Veľkej Británie chudobnejší o 13 miliárd eur ročne. A to je pritom iba odhad. Začína sa ale hovoriť o tom, že ročne bude chýbať až 16 miliárd eur.

Keď Veľká Británia odíde bude musieť za export do krajín Európskej únie platiť dovozné clá. Podľa odhadov to bude ročne vychádzať na približne 2 miliardy eur. Stále však bude takpovediac vyše 10 miliárd v lufte. A tieto peniaze by sa mali nahrádzať práve novými daňami, ktoré nazývajú enviromentálne.

Jednotlivé krajiny by platili do rozpočtu podľa toho ako znečisťujú prostredie. Tiež by majitelia znečisťujúcich automobilov platili viac, ale napríklad aj lode so starými technológiami, ak by chceli zakotviť v mestách EÚ, čakali by ich vysoké poplatky. Európsky parlament sa totiž bude snažiť udržať podiel peňazí, ktorý pôjde napríklad do poľnohospodárstva.

Europoslanci navyše plánujú zriadiť špeciálne konto určené iba na ochranu hraníc. Z tohto balíka by sa následne nedali peniaze presúvať na iné priority. Jednoducho by sa použili iba na to, na čo sa použiť majú. 

Peniaze z rozpočtu ale miznú aj inak:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy