Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Podstúpil v Česku protónovú liečbu: Malý Ashya je zrejme úplne vyliečený, tvrdia lekári
Zdielať na

Podstúpil v Česku protónovú liečbu: Malý Ashya je zrejme úplne vyliečený, tvrdia lekári

Archívna reportáž

PRAHA / Britský chlapec Ashya King, ktorý sa v roku 2014 v Česku podrobil protónovej liečbe mozgového nádoru, je zrejme úplne vyliečený. Lekári sa podľa chlapcovho otca nedomnievajú, že by sa choroba v skorej dobe vrátila, informoval v nedeľu server televíznej stanice Sky News.

Kingov prípad vyvolal pred štyrmi rokmi veľkú mediálnu pozornosť, predovšetkým kvôli zúfalej akcii, ktorú na chlapcovu záchranu podnikli jeho rodičia. Chlapca vtedy po operácii odviezli z Británie do Španielska a skončili kvôli tomu vo väzení.

"Do budúcnosti teraz pozeráme s oveľa väčším optimizmom, môžeme teraz vlastne začať trochu plánovať do budúcna," povedal otec teraz už osemročného chlapca Brett King serveru Sky News

Malý Ashya mal diagnostikovaný meduloblastóm, ktorý patrí k najzhubnejším detským nádorom. Vzniká v centrálnom nervovom systéme a býva v malom mozočku či predĺženej mieche. Môže byť aj v mozgu. 

Onkológovia z nemocnice v britskom Southamptone, kde stanovili prvú diagnózu, po kontrole posledných snímkov uviedli, že nevidia žiadny náznak toho, že by sa rakovina vracala. Ashya podľa svojho otca teraz nielen hovorí a chodí bez pomoci, ale jazdí aj na bicykli a chodí s ostatnými deťmi do školy, informoval portál iDnes.cz

Ashya podľa svojho otca v minulých rokoch pravidelne každé štyri mesiace postupoval vyšetrenie na súkromnej klinike v Španielsku. Pred časom sa na snímkoch objavil zvláštny tieň, ale lekári rodinu ubezpečili, že sa rakovina nevracia a chlapec je vyliečený. 

"Nemohol som ani hovoriť, keď mi to rádiológ povedal. Musel mi to povedať kategoricky: Nie je to nádor," popísal okamih úľavy Ashyov otec denníku The Sun. "Máme dojem, že sme zatiaľ za vodou," dodal Brett King. 

Kingov prípad vyvolal v roku 2014 veľkú pozornosť. Britskí lekári zistili, že Ashya trpí nádorovým ochorením mozgu a niekoľkokrát ho operovali. Potom ale údajne jeho rodičom povedali, že pre neho už viac urobiť nemôžu. Kingovi následne bez vedomia lekárov odviezli chlapca do Španielska, kde vraj chceli predať rekreačnú nehnuteľnosť, aby mali na liečenie v protónovom centre v Prahe. 

V Británii na nich bol vydaný zatykač pre zanedbanie starostlivosti a niekoľko dní preto strávili v španielskej väzbe. Nakoniec im súd liečenie syna v zahraničí povolil a Ashya sa podrobil zjavne úspešnej liečbe v Česku. Britská zdravotná poisťovňa zákrok spätne preplatila. 

Pozrite si archívnu reportáž o Ashyanovi v deň jeho zákroku v Prahe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy