Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Levici na staré kolená narástla hriva. Odborníci sa snažia odhaliť pravdu
Zdielať na

Levici na staré kolená narástla hriva. Odborníci sa snažia odhaliť pravdu

OKLAHOMA / Osemnásťročná levica Bridget zo zoologickej záhrady v Oklahome zamotala hlavy svojim vyšetrovateľom. Objavila sa jej na hlave bujná hriva, ktorou sa môžu pýšiť len leví samci. O čo v jej prípade ide ukážu laboratórne testy, ktoré sa levici podarilo odobrať.

Už na konci minulého roka si ošetrovatelia šeliem všimli neobvyklé množstvo chlpov, ktoré starej levici začali rásť okolo krku a v zadnej časti hlavy. "Po pár týždňoch bolo všetkým jasné, že Bridget rastie niečo iné," povedala televízii ABC veterinárka zoo Gretchen Cole. 

Namiesto obyčajného ochlpenia vyrástla samici leva hriva. Pravdepodobne za to môže nerovnováha hormónov. Levom narastá hriva okolo roku, keď ich organizmus začne produkovať zvýšené množstvo testosterónu. Niektorým z levíc začala rásť hriva v okamihu, keď im ošetrovatelia nasadili hormonálnu antikoncepciu. 

Pravdu odhalia až odborníci v laboratóriu, kam ošetrovatelia poslali vzorky krvi. Jej odobratie bolo viac ako náročné. Vzhľadom na to, že Bridget má 18 rokov a lev sa vo všeobecnosti dožíva v priemere 17 rokov, nemohli ju uspať. Trénovali s ňou teda pozíciu, pri ktorej sa zverolekári mohli ľahko dostať k jej chvostu a krv z neho odobrať. 

Ako uvádza portál Novinky.cz, prirodzené hormonálne zmeny sú najpravdepodobnejším faktorom, no na vine môže byť aj nádor na mozgu v časti, ktorá tvorbu hormónov reguluje. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy