Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Posudok znalca nie je objektívny, pretože má židovský pôvod, tvrdil Mazurek na súde
Zdielať na

Posudok znalca nie je objektívny, pretože má židovský pôvod, tvrdil Mazurek na súde

Google News Button Sledovať správy

BANSKÁ BYSTRICA / Na špecializovanom trestnom súde pokračovalo pojednávanie s poslancom Milanom Mazurekom. Ten čelí obžalobe z hanobenia národa, rasy a presvedčenia a podnecovania k nenávisti. Viac ako štyri hodiny vypovedal znalec, ktorý potvrdil, že poslancove vyjadrenia v regionálnom rádiu boli nenávistné. Poslanec naopak znalca obvinil, že jeho posudok nie je objektívny, pretože má židovský pôvod.

Kým ešte v prvý deň pojednávania bolo okolie špecializovaného trestného súdu plné mazurekových podporovateľov a ich skandovanie bolo počuť až v pojednávacej miestnosti, o deň neskôr bol naopak na súde pokoj. Cez železné zábrany na oboch stranách ulice sa nedostali autá ani chodci.

V pojednávacej miestnosti zatiaľ prebiehala výpoveď znalca. Ten odpovedal na otázky takmer štyri hodiny. "Potvrdil, že vyjadrenia poslanca boli nenávistné," povedal prokurátor.

Znalecký posudok týkajúci sa vyjadrení, ktoré odzneli v regionálnom žilinskom rádiu, sa obžalovanému poslancovi nepozdáva. Priamo na pojednávaní povedal , že je podľa neho znalec neobjektívny, pretože je židovského pôvodu. "To ako keby povedal, že žiadny znalec židovského pôvodu nie je schopný podať posudok v takejto veci," pokračuje prokurátor. 

Prokurátor ďalej podotkol, že sa s niečim takým ešte nikdy nestretol. "Nie je možné pýtať sa znalca na to, akého je pôvodu," dodáva prokurátor. Pojednávanie s poslancom národnej rady, ktorý čelí obžalobe z hanobenia národa, rasy a presvedčenia a podnecovania k nenávisti bude pokračovať v apríli. 

Súvisiace články