Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Policajný prezident Tibor Gašpar k vražde Kuciaka a jeho partnerky
Zdielať na

Policajný prezident Tibor Gašpar k vražde Kuciaka a jeho partnerky

BRATISLAVA / Vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka môže mať aj iné motívy ako ten, o ktorom už v pondelok informoval prezident policajného zboru Tibor Gašpar. Polícia ale inú verziu chladnokrvnej popravy novinára a jeho priateľky stále nezverejnila. Televízia JOJ zistila skutočnosti, ktoré vyšetrovatelia zistili v dome po príchode na miesto vraždy. Podľa policajného prezidenta sa niektoré indície preukazujúce jednoznačný motív vraždy navzájom aj vylučujú.

TV JOJ v priebehu dňa zistila skutočnosti, o ktorých polícia verejnosť zatiaľ nemieni pre citlivosť vyšetrovania informovať. Po rozhovore v rádiu Expres policajný prezident pre TV JOJ vysvetlil, prečo takmer okamžite po nájdení mŕtvych v dome polícia už ráno vyšla s verziou, že vražda súvisí s prácou novinára. "Skôr ako sme mali tlačový brífing som sa stretol so šéfredaktorom Aktualít.sk, ktorý mi povedal, na čom pracoval pán Kuciak a súčasne boli z miesta činu informácie o tom, akým spôsobom asi prebehla vražda. Bolo to viac faktorov, ktoré uprednostňovali túto pravdepodobnosť," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

Pritom vyšetrovatelia ani nemali čas vylúčiť ďalšie možné motívy pre vraždu, ktoré ešte v tom čase nemali preverené. "Keby som ale prišiel s inou verziou, tak by sa možno okamžite média pýtali, či sa snažím bagatelizovať činnosť novinára, že uprednostňujem iný motív," dodal Gašpar.

Podľa prezidenta polície sa niektoré medializované informácie naznačujúce dôvody pre vraždu vzájomne vylučujú. Napríklad v súvislosti s calábrijskou mafiou, o ktorej údajných členoch slovenské média už viackrát informovali aj pre preverovanie polície. Gašpar tvrdí, že príslušnosť preverovaných alebo stíhaných cudzincov k zločineckým rodinným klanom polícia potvrdiť ani dnes nedokáže. "Ak  o tom budú dôkazy, budeme o tom hovoriť. To množstvo spisov, ktorými sa vyšetrujú rôzne podozrivé aktivity tu je, teraz je na nás, aby sme vyhodnotili, do akej miery to má súvis s tým, o čom chcel písať novinár, ktorý bol obeťou vraždy," povedal Gašpar.

Počas dňa získala TV JOJ informácie z prostredia vyšetrovania, ktoré naznačujú spôsob ako sa do domu zastreleného novinára a jeho priateľky vrah alebo vrahovia dostali. Podľa zistení televízie našli vyšetrovatelia po vstupe do domu na stole tri šálky. Tie naznačujú, že zrejme mali hosťa. To, či dvojica poznala a pustila do domu v osudný deň niekoho, s kým mali dohodnuté stretnutie stále zisťujú. TVJOJ okrem toho zistila dôvod, prečo polícia na otvorenie domu privolala hasičov. Po príchode na miesto policajná hliadka myslela, že dom je uzamknutý. Dvere pritom boli odomknuté, len sa ťažšie otvárali. To vylučuje medializovanú informáciu o tom, že vrah po zastrelení obetí dom pri odchode zamkol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy