Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Silné mrazy už majú na Slovensku prvé obete
Zdielať na

Silné mrazy už majú na Slovensku prvé obete

SLOVENSKO / Od nedele do utorka rána zamrzli traja muži. Záchranári odvážali do nemocníc aj podchladených ľudí. Meteorológovia varujú, že silné mrazy ešte nezmiznú, mimoriadne chladná noc má byť zo stredy na štvrtok, keď teplota v horských dolinách klesne až na minus -28.

Dvaja muži zahynuli v silných mrazoch z pondelka na utorok. Celkovo ale mrazy priniesli za dva dni tri obete a to v Prešovskom, Žilinskom a Trnavskom kraji. Záchranári pomáhali aj pri podchladeniach, pričom až 17 ľudí museli previezť do nemocnice. "Väčšina podchladených boli muži. Z celkového počtu 17, boli iba tri ženy," informuje hovorkyňa operačného strediska záchranárov, Alena Krčová.

Prvý muž pochádzal zo Senice a mal 26 rokov, čo presne sa v tú noc stalo, vyšetruje polícia. Ďalší traja boli podľa informácii zo záchranárského prostredia muži bez domova. "Smrť zamrznutím je, že ten človek v podstate zaspí a už sa nepreberie," vysvetľuje záchranár.

Viacvrstvové oblečenie, čiapka, šál, rukavice a vhodné topánky by mali byť samozrejmosťou. Dychom strácame vela tekutín, ktoré treba doplniť, no piť horúci čaj v mrazivom počasí lekári neodporúčajú. "Mal by sa piť vlažný čaj, pretože horúci rozťahuje cievy, pôsobí ako alkohol,"  dodáva záchranár. Denné centrá v týchto dňoch prispôsobili aj otváracie hodiny práve preto, aby ľudia bez domova mohli v teple stráviť čo najdlhší čas. 

Aj keď by sa mohlo zdať, že posledná noc už bola miernejšia, opak je pravdou. Meteorológovia vydali výstrahu 2. stupňa pred chladom a to v noci zo stredy na štvrtok. Teplota na niektorých miestach môže klesnúť až na - 30 stupňov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy