Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prvý preklad Biblie v rómštine
Zdielať na
Zahraničie

Prvý preklad Biblie v rómštine

Zdroj: bullockde.blo gspot.com

V rakúskom Eisenstadte bol dnes predstavený preklad biblických piatich kníh Mojžišových do rómčiny.

V rakúskom Eisenstadte bol dnes predstavený preklad biblických piatich kníh Mojžišových do rómčiny. Prevedenie úvodnej časti Starého zákona do jazyka Rómov predznamenáva prvé kompletné vydanie Starého zákona v rómčine, s ktorým sa počíta na budúci rok, uviedla agentúra APA.

Preklad do lavarského (olašského) dialektu trval podľa iniciátora tohto projektu Bély Tarjányiho asi jeden rok. Vyjde v náklade 2000 výtlačkov, ktoré budú určené v prvom rade pre Rómov v Maďarsku, Srbsku, rumunskom Sedmohradsku, rakúskom Burgenlandu a na Slovensku. Většina exemplářů jim bude rozdána zdarma.

Romská verzia päť kníh Mojžišových alebo Pentateuch je podľa profesora Tarjányiho ďalším krokom v snahe preložiť do rómštiny celú Bibliu. Nový zákon vyšiel pred troma rokmi, preklad Starého zákona sa pripravoval posledné štyri roky a teraz je lektorovaný. "Dúfame, že ho budeme môcť zverejniť v budúcom roku," dodal Tarjányi.

V romštine  je už k dispozícii posvätná kniha moslimov korán, v roku 1999 vyšla na Slovensku v rómskom jazyku detská Biblia.

Zdielať na

Najčítanejšie správy