Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Severná Kórea nemá pre sankcie dosť paliva, potravín a ani papiera
Zdielať na

Severná Kórea nemá pre sankcie dosť paliva, potravín a ani papiera

PCHJONGJANG / Už to nie sú len náznaky, Severná Kórea pre sankcie za raketové testy a jadrový program veľmi tvrdo platí. V krajine nemajú dosť jedla, palív a už ani papier, štátny denník Rodong sinmun musel obmedziť svoj náklad o dve tretiny. V októbri by dokonca krajina mala vyčerpať aj valutové rezervy.

Financie KĽDR sú v zúfalom stave. Takmer úplný zákaz exportu a zmrazené účty v zahraničí si vyberajú svoju daň. Informoval o tom šéf juhokórejského parlamentného výboru pre tajné služby. Informácie priniesol britský denník The Daily Telegraph, ktorý naznačuje, že v Severnej Kórei sa začínajú prejavovať signály hladomoru. Ten udrel v krajine aj v polovici 90.rokov a vyžiadal si až 3,5 milióna obetí.

Americký prezident Trump navyše v priebehu dnešného dňa oznámi nové sankcie proti KĽDR. Tie majú postihnúť zdroje financovania a dodávateľov palív. Postihnuté budú plavebné a obchodné spoločnosti.

Správy zo severu sú znepokojivé. Opozičný člen juhokórejského parlamentu Kang Sok-ho tvrdí, že aj severokórejské snahy o zbližovanie sú priamym dôsledkom ekonomických problémov.

Pozrite si archívnu reportáž:

​Juhokórejský denník Čoson uviedol, že dve hlavné elektrárne, ktoré elektrickým prúdom zásobujú severokórejský Pchjongjang, boli od začiatku roku až 10 dní mimo prevádzku, čo znamená, že hlavné mesto zostalo v tme. Ani uhoľné bane nie sú schopné zaistiť dostatok zásob, pretože chýba palivo na ich presun. Dovoz koksu z Číny je rovnako zastavený, čo sa v praxi prejavuje neosvetlenými a nevykúrenými bytmi.

O polovicu sa znížili aj potravinové prídely. Biela ryža je nedostatkovým tovarom a cena oleja výrazne vyrástla.

Dokonca aj štátny denník Rodong sinmun znížil svoj náklad zo 600 000 na 200 000 kusov. Roznáška novín do domácností je navyše zrušená.

Aj prebiehajúca olympiáda odhalila dlhy severokórejského režimu. Pre nezaplatené poplatky odstrihli KĽDR od globálnej satelitnej komunikačnej  siete pre riadenie leteckej premávky. Severná Kórea údajne poplatky nezaplatila už 8 mesiacov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy