Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rodiny vymenených detí boli na výsluchu, sú bez psychológa
Zdielať na
Zahraničie

Rodiny vymenených detí boli na výsluchu, sú bez psychológa

Zdroj: Lucian Venutian/ilustračné

Program výmeny detí pokračuje. Rodiny sa dohodli, že sa deti vrátia k biologickým rodičom. Čermák ale pochybuje, že to zvládnu k dátumu ich narodenia 9. decembra.

Třebíčska polícia dnes v kauze zamenených novorodencov vypočula Jaroslavu Trojanovú a Libora Brožu. Čermákovi pôjdu k výsluchu v utorok. Postihnuté rodiny sa teraz ocitli bez psychologičky.

Zhruba dvojhodinový výsluch ako prvá absolvovala Jaroslava Trojanová. Vyšetrovateľ sa jej pýtal na dobu pred pôrodom a v jeho priebehu aj na to, čo sa dialo bezprostredne po ňom, povedala policajná hovorkyňa. Jej druh Libor Broža poskytol polícii fotografie, ktoré zabezpečil pri prvej návšteve po pôrode.

Tiež Čermákoví boli vyzvaní, aby priniesli fotografie, ktoré Jan zabezpečil priamo pri pôrode. "Verunka je na nich len z jednej strany, primár tvrdí, že meno mala napísané na druhej nôžke," povedal Čermák. Obe matky ale odmietajú tvrdenia nemocnice, že deti boli po pôrode riadne označené.

Rodiny prestali spolupracovať s krajskou psychologičkou Olgou Hinkovou. Na dvojdennom zbližovacom pobyte im podľa Čermáka povedala, nech si na záhrade pre dieťa vykopú hrob a tým pochovajú minulosť. "Psychologička po vzájomnej dohode ukončila s rodinami spoluprácu," potvrdila hovorkyňa kraja Vysočina Jitka Svatošová. Podľa jej informácií je v jednaní ďalší psychológ.

Rodiny by do konca mesiaca mali odísť na spoločnú dovolenku. Harmonogram ďalších aktivít majú navrhnutý od pôvodnej psychologičky, či bude naplnený, teraz nie je jasné. "Zatiaľ sme sa i s deťmi videli málo; prvýkrát v centre v Jihlave, druhýkrát na dvojdennom pobyte a tretíkrát počas víkendu, kedy sme debatovali o tlačovej konferencii v Třebíči," zhrnul spoločné aktivity rodín Čermák.

V třebíčskej nemocnici zatiaľ pokračuje krajská kontrola, ktorá má skončiť v stredu. V utorok krajská rada prejedná závery šetrenia vnútornej kontroly nemocnice, uviedla krajská hovorkyňa.

Na zámenu Nikoly a Verunky sa prišlo vďaka Liboru Brožovi, ktorý mal pochybnosti o tom, či je otcom dievčatka, ktorú vychováva s partnerkou Jaroslavou Trojanovou. Obaja boli tmavovlasí a dievčatko blondýnka. Z testov DNA vyplynulo, že otcom Nikoly nie je.

Rodiny sa dohodli, že sa deti vrátia k biologickým rodičom. Čermák ale pochybuje, že to zvládnu k dátumu ich narodenia 9. decembra.

Zdielať na

Najčítanejšie správy