Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Medová kríza. Nedostatok včiel už začali riešiť šľachtením
Zdielať na

Medová kríza. Nedostatok včiel už začali riešiť šľachtením

DUBAJ / Včiel aj medu je každý rok menej. Včelárstvo čeli nielen v Európe, ale celosvetovo vážnej kríze. V Dubaji sa zamerali na to, aby takpovediac vyšľachtili aspoň jeden druh včely, ktorá prežije a bude schopná rozmnožovať sa aj v extrémnych podmienkach.

Šľachtenie "nezničiteľných" včiel trvalo 11 rokov. Nevadia im horúčavy ani extrémny chlad. Tie tak isto odolajú teplotným výkyvom. Včelia farma sa nachádza na úpätí pohoria Hatta. Momentálne je tam 20 stupňov Celzia a med, ktorý včely vyprodukujú dostal rovnaký názov - Hatta. 

Každý, kto tam príde, automaticky dostane biely ochranný odev, aby bol v kontraste so včelami. Tento druh včely sa volá Saskatraz a vo svete sa stáva veľmi vyhľadávaným. "Samozrejme, že úľ nemôžete vytvoriť bez silnej kráľovnej. V prvom rade musí ona zvládnuť extrémne podmienky - horúčavy aj chlad. A keď sú potom včely schopné sa rozmnožovať, roj prežije dlhé roky a produkuje tony kvalitného medu," vysvetľuje šéf projektu, Meneal Al-Kaabi .

Táto farma je dnes najmodernejšou na svete. Nachádza sa tam až tisícka úľov a spolu je tam až 50 miliónov už vyšľachtených včiel. Tie sú schopné v priebehu roka vyprodukovať 10 až 17 ton medu. Ambíciou je zvýšiť túto produkciu ročne až na 300 ton.

Hrozbou pre včely nie sú veľakrát len nepriaznivé poveternostné podmienky. Niekedy sa tým stojí aj človek. Pri tomto spore došlo k zničeniu niekoľkých úľov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy