Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Českí barmani súťažili v miešaní kávy s alkoholom
Zdielať na

Českí barmani súťažili v miešaní kávy s alkoholom

Zdroj: search.creativecommons.org

Káva s vodkou, rumom, koňakom, pálenkou alebo s pivom či vínom? S bylinkami? S melónom, banánmi či jahodou? Muškátovým orechom, rozmarínom, ľadovou drťou... V Letňanoch sa dnes ochutnávali všetky možné kombinácie.

Alkohol v káve dnes voňal v pražskom obchodnom centre v Letňanoch. Poprední českí barmani zo súťaže Majster kávy predviedli, ako zladiť espresso alebo capuccino s destilátom. Návštevníci mohli sledovať majstrov v kategórii Coffee in Good Spirits, ktorá tento rok rozšírila profesionálne zápasenie českých odborníkov na prípravu kávy.

"Snúbi sa tu káva a alkohol. Môže tam byť vodka, rum, koňak, pálenka, ale napríklad tiež pivo alebo víno. Musí sa však vychytať pomer," povedal ČTK o príprave koktejlov barman Jiří Richter, ktorý v tejto disciplíne tento rok zastupoval Česko na majstrovstve sveta.

Jessica Merz/ilustračné

Súťažiaci pripravovali dva predpísané a dva voľné nápoje. Zatiaľ čo zloženie takzvanej írskej kávy je presne stanovené, s voľným nápojom sa môžem pohrať. "Hodnotí sa chuťová vyváženosť. Nesmie prevažovať alkohol, ale ani káva. Vždy by nápoje mali byť kombinované tak, aby chuť bola harmonická," povedala Štepánka Havrlíková, ktorá pôsobí ako porotkyňa súťaže Majster kávy.

Podľa nej je dobré voliť pre rôzne druhy kávy rôzny alkohol. "Káva je rôznej chuti a intenzity. Sú kávy, ktoré majú drevovitejšiu, zemitejšiu chuť a naopak kávy s ľahšími, delikátnejšími, citrusovými alebo kvetinovými otieňami. Je na barmanovi nájsť vhodný alkohol, ktorý sa s týmto druhom kávy dobre kombinuje," vysvetlila.

Nájsť ideálny pomer je vraj veľmi ťažké. "Niekto vraví, že alkohol kazí kávu už len tým, že tam je. Keď sa do nej pridá, potlačí jej chuť a vlastnosti," uviedol Richter. Upozornil, že aj káva potláča chuť alkoholu. Treba nájsť zaujímavú arómu.

Rob McGlynn/ilustračné

Okrem alkoholu sa do módnych kávových koktejlov pridáva aj ovocie či bylinky. Môže tam byť melón, banán alebo jahoda. Mieša sa s hnedým cukrom, rumom a ľadovou drťou. Za zaujímavý sa tiež považuje aj muškátový orech alebo rozmarín. Káva so škoricou už vraj šťastná kombinácia nie je.

Či je do kávy vhodnejšie mlieko, smotana, alkohol alebo rozmixované ovocie, jednotný názor neexistuje. "Záleží to na chuťových preferenciách a na tom, k akej príležitosti kávu volíte. Dôležité je ale ku káve podávať vodu. Je to pochutina. Nemožno ju piť na dopĺňanie tekutín. Organizmus odvodňuje," povedala Havrlíková.

"Káva je radosť a radosť by nemala mať žiadne hranice."

Najčítanejšie správy