Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Muž prežil už tretie uštipnutie jedným z najjedovatejších hadov na svete
Zdielať na

Muž prežil už tretie uštipnutie jedným z najjedovatejších hadov na svete

Archívna reportáž

QUEENSLAND / Tridsaťštyriročný farmár Mark Lalor zrejme priťahuje hadov. V sobotu ho už po tretíkrát uhryzla Pakobra východná, druhý najjedovatejší had na svete. Markovi sa to aj po tretíkrát podarilo prežiť.

Keď Mark prechádzal na motorke po svojom pozemku, nevedomky prešiel asi dvojmetrovú Pakobru východnú. Jedovatý had ešte stihol zareagovať a uhryzol farmára do nohy, čo zapríčinilo jeho pád z motorky. "Musel som hada po páde z motorky chytiť, dať si ho dole z nohy a odhodiť. Potom som si dal dole opasok, stiahol si ho nad ranou a rýchlo som išiel za svojimi kolegami," povedal Mark pre server Daily Mercury.

Kolegovia Markovi privolali záchranárov, ktorí ho helikoptérou previezli do nemocnice. "Našťastie bola okamžite použitá tlaková bandáž. Táto správna technika prvej pomoci mu pravdepodobne zachránila život," uviedol jeden zo záchranárov. 

Mark je pre hady magnet

Podľa portálu Novinky.cz, posledná "nehoda" nebola Markova prvá, možno aj preto tak dobre vedel, čo má robiť. Prvú nepríjemnú skúsenosť s Pakobrou východnou zažil Mark v roku 2005. Vtedy sa zvíjal v kŕčoch, krvácal z nosov a z očí. Ďalšie uštipnutie ho stretlo o šesť rokov neskôr. Vtedy sa z následkov spamätával dva týždne. 

Pakobra východná je druhý najjedovatejší had na svete a je zodpovedný za zhruba 60 percent smrteľných uhryznutí v Austrálii. Vniknutie jedu do tela môže pri neliečení viesť k paralýze, nezadržateľnému krvácaniu a následnej smrti. 

Pozrite si archívne video.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy