Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Z oka si vytiahla centimetrového červa. Pohyby neprestali, bolo ich niekoľko
Zdielať na

Z oka si vytiahla centimetrového červa. Pohyby neprestali, bolo ich niekoľko

Archívna reportáž

SALEM / Zdravotnícka agentúra Centres for Disease Control v pondelok zverejnila unikátny prípad, kedy sa v oku 28-ročnej Abby Beckley z amerického Oregonu usadilo niekoľko parazitujúcich jedincov. Išlo o parazity typu thelazia gulosa. Ide o prvý prípad, kedy bol tento druh parazita zaznamenaný v ľudskom oku.

Nevšedný prípad sa stal už v roku 2016, no informácie o ňom poskytli až v súčasnosti. Rodáčka z oregonského Grants Pass si z oka vytiahla asi centimetrového červa. Vystrašené dievča okamžite vyhľadalo lekára, no ani on sa s niečím takým nikdy nestretol, preto ju poslal za odborníkmi z Oregon Health & Science University.

"V tej dobe som už cítila, ako sa po mojom oku pohybujú. Bolo ich veľmi veľa. Tamojší lekári boli aj napriek tomu zo začiatku skeptickí. Nie je totiž úplne obvyklé, že máte v oku červy," uviedla pacientka Beckley. Odborníci sa ale skoro presvedčili o tom, že si Abby nevymýšľa. Uverili, keď v jej oku zahliadli malého živočícha.

Vytiahnuté červy poslali na testy, Abby podrobili kontrole zraky a zariadili jej aj špeciálny výplach očí. Ani ten ale živočícha z oka úplne neodstránil. Výsledky testov ukázali, že ide o živočícha, ktorý veľmi výnimočne parazituje v očiach dobytka. Parazitujúce červy v očiach sú typické pre psov, mačky, prasatá, ovce, kozy, dobytok či divoké zvieratá ako sú líšky či vlci.

Prvýkrát v ľudskom oku

Ako uvádza portál Novinky.cz, prípadov, kedy sa červy dostali do ľudského oka je málo. V USA ich bolo zaznamenaných 11, v Ázii 163. Ani u jedného nešlo o thelaziu gulosu, práve preto bol prípad Abby taký výnimočný. Ide totiž o historicky prvý prípad, kedy sa spomínaný živočích usadil v ľudskom oku. "Vďaka našej práci sme prišli na to, že človeka už môže infikovať nový druh živočícha," uviedol Richard Bradbury z agentúry CDC. 

Lekári sa nakoniec zhodli na tom, že Abby nebudú liečiť antiparaziticky, pretože by jej to mohlo spôsobiť jazvy. Namiesto toho jej povedala, aby si oči naďalej kontrolovala a červy, ktoré v oku nájde, odstránila. Po 20 dňoch skončila liečba úspechom, Abby odvtedy v oku žiadne pohyby nezaznamenala.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy