Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Muži vracajú úder. Z obťažovania obvinili političku, tvár kampane #MeToo
Zdielať na

Muži vracajú úder. Z obťažovania obvinili političku, tvár kampane #MeToo

Archívna reportáž

WASHINGTON / Kalifornskú poslankyňu za demokratov a aktivistku proti sexuálnemu obťažovaniu Cristinu Garcia vyšetrujú pre obvinenie zo sexuálneho napadnutia. Aktivistka, ktorá sa v minulom roku objavila na titulke časopisu Time ako jedna z prvých aktivistiek kampane #MeToo vinu odmieta.

S obvinením poslankyne vystúpil poradca političky Daniel Fierro, ktorý tvrdí, že ho Garcia v podnapitom stave ešte ako 25-ročného napadla. Politička ho podľa jeho slov zahnala do kúta a snažila sa ho obchytkávať.

​Fierro ale nie je jediný, kto sa ozval. Z nevhodného správania obvinil političku aj významný kalifornský lobbista, ktorý ale vystúpil pod podmienkou anonymity. Poslankyňa podľa jeho slov po ňom chcela pohlavný styk, hovorila pri tom vulgárne a obchytkávala ho.

Politička Garcia na svoju obhajobu uviedla, že si na tieto udalosti nespomína a dodala, že sa nezhodujú s jej hodnotami. Uviedla ale, že každé obvinenie je potrebné vyšetriť a s vyšetrovateľmi bude spolupracovať. 

Ako uvádza portál Novinky.cz, kalifornská politička bola jednou z prvých žien, ktorá otvorene priznala, že bola v minulosti niekoľkokrát obťažovaná. Kampaň #MeToo má vplyv aj na naväzovanie kontaktov na pracovisku. Počet Američanov, ktorí ktorí v súčasnosti priznávajú, že naviazali vzťah na pracovisku, klesol na desaťročné minimum. 

Dvadsaťročná študentka z Amsterdamu Noa Jansma sa rozhodla proti obťažovaniu bojovať svojsky. Muži, ktorí na ňu neprestávali pozerať alebo mali nevhodné návrhy skončili v jej telefóne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy