Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Poľský prezident Duda podpísal kontroverzný zákon o holokauste
Zdielať na

Poľský prezident Duda podpísal kontroverzný zákon o holokauste

VARŠAVA / Poľský prezident Andrzej Duda v utorok podpísal návrh zákona, podľa ktorého by malo byť trestné hovoriť o podiele Poliakov na holokauste, či používať termín "poľské tábory smrti". Dodal však, že požiada poľský ústavný súd, aby zákon prehodnotil. Tento krok by mohol umožniť parlamentu znenie zákona pozmeniť, zatiaľ ale nie je známe, či ústavný súd požiada o nejaké zmeny, keďže ho kontroluje vládna strana Právo a spravodlivosť, píše agentúra AP

Podľa zákona, ktorý schválili už obe komory poľského parlamentu, by malo za použitie spomínaného termínu "poľské tábory smrti" či za obviňovanie Poliakov v súvislosti s holokaustom hroziť až trojročné väzenie. Podľa premiéra Mateusza Morawieckeho má nová legislatíva zabrániť obviňovaniu poľského národa z činov Nemecka v okupovanom Poľsku vrátane budovania koncentračných táborov na území krajiny.

Zákon spôsobil diplomatickú krízu medzi Poľskom a Izraelom, ktorý sa obáva zo skresľovania pravdy o úlohe niektorých Poliakov, ktorí počas druhej svetovej vojny zabíjali a nahlasovali Židov nacistom. Proti zákonu sa vyjadrili aj Spojené štáty americké, podľa ktorých by mohol narušiť strategický vzťah Poľska, Izraela a USA.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy