Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nemecká polícia dokáže sledovať komunikáciu. Nepomôže ani šifrovanie
Zdielať na

Nemecká polícia dokáže sledovať komunikáciu. Nepomôže ani šifrovanie

Archívna reportáž

BERLÍN / Nemecký Spolkový kriminálny úrad pri vyšetrovaní využíva špeciálnu aplikáciu vo forme trójskeho koňa na sledovanie komunikácie, a to aj šifrovanej medzi mobilnými telefónmi. Úrad túto správnu odmietol komentovať.

Ako uvádza portál Novinky.cz, touto technikou sa dajú prečítať aj zakódované správy WhatsAppu. Ich šifrovanie je totiž obchádzané softwarom tajne nainštalovaným do mobilu, ktorý vytvára "fotokópiu" textu zobrazeného na displeji. Kópie následne posiela vyšetrovateľom.

Denník Welt am Sonntag na jeseň s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje napísal, že takzvaný spolkový trójsky kôň, ktorého vývoj stál 5,8 miliónov eur je do značnej miery nepoužiteľný. Spolkový kriminálny úrad ale údajne pracoval na novej verzii ešte počas roku 2017. Tá by mala sledovať komunikáciu ako na mobiloch, tak na tabletoch. 

WhatsApp patrí medzi jednu z najpopulárnejších komunikačných aplikácií svojho druhu. Na celom svete ju používa viac ako miliarda ľudí a prevádzkovateľom šifrovanej komunikačnej aplikácie je Facebook. 

Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy