Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Tí, ktorí neveria v Boha, musia počúvať svoje svedomie, povedal pápež
Zdielať na

Tí, ktorí neveria v Boha, musia počúvať svoje svedomie, povedal pápež

Archívna reportáž

VATIKÁN / Pápež František odpovedal na otvorený list v talianskom denníku. Svojim vyjadrením si získal tých, ktorí nepraktizujú žiadne vierovyznanie.

Pápež František napísal dlhý otvorený list zakladateľovi denníka La Repubblica, Eugeniovi Scalfarimu, v ktorom uviedol, že neveriaci nebudú Bohom zatratení, ak budú nasledovať svoje svedomie. Aj tento list by mohol zvýšiť jeho progresívnu reputáciu. 

V liste pápež odpovedal na zoznam otázok publikovaných Scalfarim, ktorý nie je rímskym katolíkom. Pápež napísal: "Pýtate sa ma, či Boh kresťanov odpúšťa aj tým, ktorí neveria a ktorí nehľadajú vieru. Začnem tým, (a to je základná vec) že Božie milosrdenstvo nemá žiadne obmedzenia, ak za ním idete s úprimným a kajúcim srdcom. Podmienkou pre tých, ktorí neveria v Boha, je poslúchať vlastné svedomie. Hriech totiž existuje aj pre tých, ktorí nemajú vieru, ak ľudia neposlúchnu svoje svedomie."

Robert Mickens, vatikánsky korešpondent pre katolícky časopis The Tablet, uviedol, že komentáre pápeža boli ďalším dôkazom jeho pokusov odstrániť škrupulózny obraz katolíckej cirkvi posilnený jeho mimoriadne konzervatívnym predchodcom Benediktom XVI. "František je stále konzervatívny," povedal vatikánsky korešpondent pre independent.co.uk. "Ale jeho vyjadrenia ukazujú, že sa snaží mať zmysluplný dialóg so svetom."

V rámci vľúdnej odpovedi na list, zakladateľ denníka La Repubblica odpovedal, že pripomienky pápeža boli "ďalším dôkazom jeho schopnosti a túžby prekonať prekážky v dialógu so všetkými".

V júli pápež František signalizoval aj progresívnejší postoj k sexualite otázkou: "Ak je niekto homosexuálny a hľadá Pána, kto som ja, aby som ho súdil?"

Pápež sa vyjadril aj k bombovému útoku v Kábule.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy