Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nezverujte svoj život hocikomu. Záchranárov trápia samozvaní školitelia
Zdielať na

Nezverujte svoj život hocikomu. Záchranárov trápia samozvaní školitelia

VYSOKÉ TATRY / Horskí záchranári často odporúčajú turistom, aby sa zúčastnili na kurzoch, na ktorých sa naučia správne pohybovať vo vysokohorskom teréne aj to, ako používať výstroj. Zároveň varujú pred amatérmi, ktorí ľuďom kurzy ponúkajú.

K tragédiám na horách dochádza často zbytočne. Mimoriadne tragické boli aj posledné Vianoce. "Ľudia nemali dostatočné skúsenosti, možno vedomosti, nevedeli správne používať výstroj," povedal riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga. 

Záchranárov nepríjemne prekvapuje, že sú ľudia, ktorí sa na bezpečnosti na horách snažia zarobiť a na ľudí apelujú po nešťastiach, ktoré sa na horách stanú. "Veľmi nás trápi, že práve po týchto tragédiách bolo na sociálnych sieťach množstvo ponúk na rôzne kurzy od rôznych osôb, pri ktorých viem, že nemajú akreditácie," povedal Janiga. 

Záchranári už dlhodobo apelujú na turistov, aby sa vzdelávali a naučili sa na horách pohybovať a používať výstroj. Najlepšou cestou sú kurzy, no nie od hocikoho. "Tí, ktorí chcú vzdelávať, musia mať akreditáciu, ktorú získajú len po určitom procese vzdelávania a súčasťou toho vzdelávania je aj  časť lektorskej činnosti," povedal Janiga.

Život sa nedá vyčísliť

Akreditovaní horskí sprievodcovia a vodcovia prešli náročnými skúškami, ktoré ich oprávňujú aj na to, aby učili. "Druhá vec je, keď si niekto otvorí kurz pre laikov a nevie posúdiť, či informácie, ktoré dostáva sú správne alebo nie. Názory aj odporúčania sa rapídne zmenili oproti tomu, čo bola pravda pred 15 rokmi. Ľudia môžu dostať skreslený obraz o tom ako sa majú správať a následne môžu svojimi nesprávnymi vedomosťami spôsobiť nejaký úraz alebo tragédiu," tvrdí Janiga. 

Kurzy môžu trvať niekoľko hodín aj niekoľko dní, a to podľa potreby klienta. Učiteľ by mal mať akreditáciu od ministerstva školstva, certifikát a živnostenský list. Pre niektorých je rozhodujúca aj cena. Treba myslieť na to, že kurz so školeným lektorom je drahší. "Kvalita niečo stojí, na druhej strane sa o kvalitu dá oprieť a cena života sa nedá vyčísliť cenou kurzu," zhrnul Janiga.

Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy