Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V kauze obchodovania s ľuďmi bol súd nekompromisný. Zneužívali aj tehotnú ženu
Zdielať na

V kauze obchodovania s ľuďmi bol súd nekompromisný. Zneužívali aj tehotnú ženu

BANSKÁ BYSTRICA / Banskobystrické súdy majú na stole niekoľko takmer rovnakých prípadov obchodovania s ľuďmi. Obžalovaní využívali zlú sociálnu a finančnú situáciu aj starších ľudí a vozili ich žobrať do Nemecka. V jednom z prípadov bola poškodená aj postihnutá tehotná žena. Nepodmienečný trest potvdili aj mužovi, ktorý vyviezol do zahraničia mladého chlapca.

Ladislav žiadal nižší trest, argumentoval tým, že sa stará o takmer slepú manželku a dve malé deti. Sudcovia boli nekompromisní, štvorročný trest mu potvrdili. Keď šiel s manželkou ráno na súd, zrejme mu ani len nenapadlo, že domov sa už nevráti. Eskorta ho rovno z pojednávacej miestnosti brala do výkonu trestu. Lúčenie s chorou manželkou bolo emotívne.

Ladislav sa ešte na prvostupňovom súde ku všetkému priznal, keď viezol 16-ročného Dávida dvakrát do Nemecka, ani len netušil že pácha trestný čin. "Ja som bol iba šofér. Mal 16 rokov, ale mne povedali, že má 18. Teraz vinia mňa, že som od neho bral peniaze a to nie je pravda," vraví Ladislav. 

Mama tínedžera bola vraj v zlej finančnej situácii, s vyvezení syna súhlasila. Trest tak neminie ani ju, odsedieť by si mala 7 rokov. Podľa odsúdeného bol dôvod, že chlapca vzali na políciu to, že pil a pobil sa. Nie to, že žobral. 

Za obchodovanie s ľuďmi len nedávno odsúdili aj 44-ročného Igora, odsedí si 9 rokov. Využíval zlú finančnú a sociálnu situáciu starších ľudí, vyvážal ich do Nemecka na žobranie. Zlé zaobchádzanie neprežili dvaja dôchodcovia. Ďalší podobný proces sa ešte len rozbieha na okresnom súde. Podľa policajného vyšetrovania si skupina mala prilepšiť o 73 000 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy