Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Bič na šoférov. Kto pôjde rýchlo, prepadne sa pod ním cesta
Zdielať na

Bič na šoférov. Kto pôjde rýchlo, prepadne sa pod ním cesta

Archívne video

BRANIŠOVICE / V obci Branišovice pri Brne chystajú pre vodičov, ktorí nedodržujú rýchlosť, novinku. Systém aktívneho znižovania rýchlosti. Špeciálny prah bude reagovať na rýchlo idúce autá a prepadne sa pod nimi o šesť centimetrov. Tým ich spomalí.

V Branišoviciach podľa polície prekročí rýchlosť milión áut ročne. Niektoré jazdia rýchlosťou aj 130 kilometrov za hodinu, píše spravodajský portál ČT 24.

Už pred rokmi chcela obec postaviť spomaľovacie samafory alebo klasický radar, ktorý by vodičov rovno pokutoval. Ani jedno riešenie neprešlo cez úrady a políciu.

Predstavitelia obce prišli s ďalším plánom. Do cesty by radi zakopali špeciálny prah, ktorý by sa pod rýchlo idúcimi autami o šesť centimetrov prepadol. "Súčasťou systému je mikrovlnný radar, ktorý sníma rýchlosť auta. Ten vydá impulz, či sa má prah znížiť alebo nie," povedala pre Českú televíziu riaditeľka Divízie dopravného inžinierstva, bezpečnosti a stratégií Centra dopravného výskumu Veronika Valentová. Prahu by sa mali vyhnúť napríklad cyklisti, hasičské autá prejdú bez problémov.

V Českej republike by išlo o premiéru, Švédi už takéto zariadenia používajú.

Cestní piráti na takejto ceste šancu mať nebudú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy