Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Búrka na západnom pobreží USA spôsobuje záplavy. Vlny dosahujú aj desať metrov
Zdielať na

Búrka na západnom pobreží USA spôsobuje záplavy. Vlny dosahujú aj desať metrov

WASHINGTON / Viac ako deväťmetrové vlny spôsobili na západnom pobreží Ameriky záplavy. Valiaca sa voda strhávala autá z cesty. Záplavy sú dôsledkom búrky nad pobrežnými vodami v štáte Washington a Oregon.

Búrka trvá od štvrtka a očakáva sa, že bude trvať celý víkend. Najsilnejšie udrela voda blízko mesta Aberdeen a pri ústí rieky Columbia. 

Americká národná poveternostná služba už vo štvrtok v noci vydala varovanie pre obyvateľov na pobreží oboch štátov pred rizikom záplav. Vznikajú už pri vlnách, ktoré dosiahnu výšku šesť až osem metrov. Hranicu ôsmich metrov ale vlny prekročili už vo štvrtok, keď búrka udrela. Meteorológovia vtedy zaznamenali deväť až desaťmetrové vlny. 

Ako uvádza portál Novinky.cz, Média informujú o jednotlivcoch, ale aj o skupinách ľudí, ktorí sa vybrali pozorovať búrku a uviazli v zaplavených oblastiach. Národná poveternostná služba naďalej predpovedá silný vietor, ktorý môže v nárazoch dosahovať rýchlosť až 97 kilometrov za hodinu. Do oblastí by mal prísť v sobotu v noci alebo v nedeľu ráno. 

Pozrite si archívnu reportáž o ničivej búrke, ktorý udrela v Európe. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy